Exportatorii romani pierd 1,5 milioane de euro pe zi

Exportatorii romani pierd 1,5 milioane de euro pe zi


Deprecierea cu 15% a lirei sterline ii costa pe exportatorii romani in Marea Britanie 1,5 milioane de euro pe zi, a declarat, luni, copresedintele Consiliului de Export al Romaniei Mihai Ionescu, intr-o conferinta de specialitate.

exportatori romaniDeprecierea cu 15% a lirei sterline ii costa pe exportatorii romani in Marea Britanie 1,5 milioane de euro pe zi, a declarat, luni, copresedintele Consiliului de Export al Romaniei Mihai Ionescu, intr-o conferinta de specialitate.
La o cadere a lirei sterline de 15%, avansata de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, inseamna ca noi vom pierde 1,5 milioane de euro in fiecare zi din export. Comertul Romaniei cu Marea Britanie se ridica la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export si 1,6 miliarde import. Deci, balanta este activa. Mai mult, pe primul trimestru, avem o crestere a exportului de 15% si de 5% la importuri, deci se mentine trendul de balanta activa, a explicat Mihai Ionescu.

In acest context, reprezentantul exportatorilor este de parere ca Banca Nationala a Romaniei va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline. Mai mult, Mihai Ionescu solicita autoritatilor sa adopte masuri pentru compensarea firmelor care suporta pierderi din cauza Brexit-ului, avand in vedere ca oamenii de afaceri nu si-au luat masuri de protectie deoarece nu au crezut ca votul va fi in favoarea iesirii Marii Britanii din UE.



Poti fi interesat si de