Inovatia studentilor romani pentru mezeluri mai sanatoase

Inovatia studentilor romani pentru mezeluri mai sanatoase


Inovatia studentilor de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, cu care au reprezentat Universitatea Dunarea de Jos din Galati la cel mai important concurs de creatie in industria alimentara Ecotrophelia Romania 2016, a fost anul acesta dublu premiata: Gama ProtiPlus a primit Premiul al-II-lea, al juriului, in valoare de 1.000 de lei, dar si premiul pentru cel mai bun produs inovator in valoare de 3.000 de lei.

mezeluri sanatoaseInovatia studentilor de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, cu care au reprezentat Universitatea Dunarea de Jos din Galati la cel mai important concurs de creatie in industria alimentara Ecotrophelia Romania 2016, a fost anul acesta dublu premiata: Gama ProtiPlus a primit Premiul al-II-lea, al juriului, in valoare de 1.000 de lei, dar si premiul pentru cel mai bun produs inovator in valoare de 3.000 de lei.
Este vorba de o gama de produse din carne in care apa ce se foloseste in compozitie a fost inlocuita cu zerul dulce sterilizat UV.

Gama ProtiPlus include o diversitate de produse din carne: parizer si crenvursti, carnati, salamuri semiafumate sau afumate si specialitati cum ar fi muschiul de porc sau pastrama. Prin inlocuirea apei cu subprodusul numit zer am urmarit imbunatatirea retetei prin cresterea valorii nutritionale, preparatele avand acum un continut ridicat de proteina si saruri minerale. In plus, am redus la jumatate un aditiv alimentar - polifosfatul - si am scazut continutul de sare si nitrit, a declarat asist. dr. Cristian Dima, coordonatorul stiintific al echipei.

Ideea a apartinut coordonatorului, insa a fost dezvoltata si pusa in practica cu ajutorul a trei studenti: Simon Neagu (22 de ani) si Mihai Cerbu (21 de ani), ambii anul al III-lea si Alina Marina Chirila (21 de ani), anul al II-lea la S.I.A.

Am urmarit cresterea valorii nutritionale a unui produs alimentar, dar am rezolvat si o problema de mediu: zerul e folosit, in prezent sub forma concentrata, dar si ca ingrasamant pentru animale. Elementul de noutate ar fi ca, in loc sa utilizam concentrat proteic din zer - obtinut cu niste costuri foarte mari - valorificam subprodusul cu o procesare cat mai mica, ce presupune doar o sterilizare UV. Astfel, zerul e transformat din subprodus, in materie prima, a explicat Cristian Dima.

Pentru ca inlocuirea apei cu zerul atat de benefic nu presupune modificarea unei linii de productie intr-o fabrica de procesare a carnii, mai multi producatori s-au aratat interesati de reteta echipei de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

Vestea buna este ca aceste produse, cu o bogata valoare nutritiva, se vor putea gasi, in curand, si in magazinele din Galati, la preturi accesibile, dovedind practic ca la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor se face o cercetare aplicativa, pe langa cea fundamentala, cercetare care da rezultate si este pusa in slujba consumatorilor, a declarat Cristian Dima.



Poti fi interesat si de