Se va simplifica accesul la PNDR 2014-2020


Simplificarea Politicii Agricole Comune ar putea contribui la cresterea absorbtiei fondurilor europene pentru dezvoltare rurala, in acest sens fiind identificate 52 de masuri de simplificare a accesului la PNDR 2014-2020, iar pentru cererea de plata pentru anul 2016 s-a ajuns la un dosar de noua ori mai redus fata de cel din 2015, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

acces pndrSimplificarea Politicii Agricole Comune ar putea contribui la cresterea absorbtiei fondurilor europene pentru dezvoltare rurala, in acest sens fiind identificate 52 de masuri de simplificare a accesului la PNDR 2014-2020, iar pentru cererea de plata pentru anul 2016 s-a ajuns la un dosar de noua ori mai redus fata de cel din 2015, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Acesta a fost unul dintre principalele subiecte discutate vineri de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, impreuna cu reprezentantii RAV Fonden, fond care organizeaza vizite de studiu in diferite tari. Grupul, condus de Martin Merrild - presedinte al COPA (reuneste 57 de organizatii agricole europene - n.r.) si Laurids S?ndergaard - actionar DanBred Arges Romania (program de crestere a porcilor n.r.), a reunit tineri fermieri danezi, iar scopul acestei vizite de studiu a fost de a aduna cat mai multe informatii despre posibilitatile pe care Romania le ofera in sectorul agricol, cat si in cele conexe agriculturii.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre simplificarea Politicii Agricole Comune, unul dintre obiectivele prioritare ale ministrului Irimescu, asa cum a anuntat inca de la preluarea mandatului.

Au fost facute eforturi considerabile, astfel incat sa rezulte o debirocratizare reala si aceasta reprezinta o preocupare constanta a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fiind in interesul nostru sa reducem cat de mult posibil birocratia, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

De asemenea, seful MADR a afirmat ca sunt indeplinite formalitatile legale si ca in scurt timp Romania va plati cotizatiile anuale pentru organizatiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar pentru reprezentarea la nivel international. La randul sau, Martin Merrild a confirmat relatiile bune de colaborare pe care Romania le are cu Danemarca inca din 1989 si ca doreste sa intareasca si dezvolte aceste relatii.

In acest context, reprezentantul COPA a afirmat ca multi tineri fermieri romani au fost instruiti in Danemarca, unii dintre ei revenind in Romania si demarand investitii aici, dar o parte dintre acestia alegand sa ramana in Danemarca.

In alta ordine de idei, ministrul Irimescu le-a facut tinerilor fermieri danezi o scurta descriere a situatiei agriculturii din Romania, explicand contextul actual al realizarii platilor directe catre fermieri.

Ministrul a subliniat faptul ca intarzierile s-au legat de adoptarea tardiva a legislatiei necesare efectuarii platilor, de eliminarea cooperativelor si asociatiilor de la accesul fondurilor pentru pasuni si de decizia de aplicare in 2015 si 2016 a unui numar mult prea mare de scheme de plati in cadrul noii Politici Agricole Comune.



Poti fi interesat si de