Toate alimentele de import ar putea fi controlate la granita

Toate alimentele de import ar putea fi controlate la granita


ANSVSA informeaza ca probele de laborator pentru toate alimentele din import, inclusiv cele care nu sunt de origine animala, ar putea fi recoltate imediat la intrarea in tara, prin posturile de inspectie la frontiera. Totodata, orice import alimentar de origine animala va trece obligatoriu pe la inspectia de frontiera, prevede un nou proiect de lege.

alimente importANSVSA informeaza ca probele de laborator pentru toate alimentele din import, inclusiv cele care nu sunt de origine animala, ar putea fi recoltate imediat la intrarea in tara, prin posturile de inspectie la frontiera. Totodata, orice import alimentar de origine animala va trece obligatoriu pe la inspectia de frontiera, prevede un nou proiect de lege.
Initiativa legislativa ar urma sa fie dezbatuta in procedura de urgenta la reluarea activitatii Parlamentului si stabileste noi atributii pentru Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Motivatia proiectului de lege a pornit de la declaratiile tot mai frecvente din spatiul public privind produsele neconforme cu standardele de siguranta alimentara provenite din import.

Noul proiect de lege prevede ca in cazul produselor alimentare din import care pot fi supuse comercializarii, recoltarea probelor destinate examenelor de laborator este obligatorie pentru fiecare lot si se efectueaza prin posturile de inspectie la frontiera organizate in punctele de trecere a frontierei Romaniei.

Totodata, conform initiativei legislative, importul produselor si subproduselor de origine animala destinate consumului uman se efectueaza numai prin posturile de inspectie la frontiera organizate in punctele de trecere a frontierei Romaniei.

In cazul aprobarii noilor prevederi, ANVSVA va stabili normele privind controlul oficial la importul produselor alimentare de origine non-animala.



Poti fi interesat si de