Modificarea Legii 321 respecta reglementarile europene

Modificarea Legii 321 respecta reglementarile europene


Legea privind comercializarea produselor alimentare este foarte complicata si va genera discutii ample cu privire la modul in care va fi aplicata, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

modificare lege 321Legea privind comercializarea produselor alimentare este foarte complicata si va genera discutii ample cu privire la modul in care va fi aplicata, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Este o lege foarte complicata si cred ca va trebui sa discutam mult in privinta modului in care o aplicam. (...) Eu nu sunt lamurit: 51% pe ce luam, pe fiecare magazin, pe toate magazinele dintr-un lant, pe luna, pe trimestru, pe an, nu stiu... Deci foarte multe detalii raman a fi stabilite in normele de aplicare a legii, cred ca acolo se va muta discutia si va fi destul de complicata. Trebuie sa facem un mecanism care sa nu fie nici excesiv de birocratic, care sa duca la atingerea obiectivelor legii, dar, in acelasi timp, fara a fi extrem de complicat si birocratic", a spus Chiritoiu.

El a adaugat ca nu se stie deocamdata ce se va intampla, de exemplu, intr-o perioada de criza, cand nu vor exista produse sau recolta va fi una slaba. Ministerul Agriculturii, cu sprijinul nostru, va trebui sa elaboreze foarte multe reguli pentru punerea in practica a acestei legi, a sustinut oficialul Concurentei.

Chiritoiu a mai spus ca aceasta lege respecta legislatia europeana de concurenta, atata vreme cat nu prevede expres ca produsele de fie romanesti, ci contine sintagma lantul scurt.

Ce ne-a spus noua Guvernul este ca e bine pentru clienti sa existe un procent mare de produse care vin pe lantul scurt, adica produse care nu au multi intermediari si sunt, in acest fel, mai proaspete, sunt produse care nu au circulat mult si nu au traversat Europa. Daca este un argument legat de sanatatea publica si de bunastarea consumatorului, acesta este un argument pe care noi l-am acceptat. Noi am obiectat numai la prevederea expresa privind procentajul de produse romanesti, ceea ce, in viziunea noastra, ar reprezenta o incalcare a regulilor europene. Daca nu spunem ca este vorba de produse romanesti, ci de produse care sunt pe lantul scurt, atunci nu credem ca este o problema legata de legislatia europeana de concurenta. Daca vorbim de lantul scurt, atunci vorbim de interese legate in special de protectia sanatatii populatiei si atunci aduci un beneficiu consumatorilor si nu este vorba de o incalcare a regulilor de concurenta, a subliniat presedintele Consiliului Concurentei.

Intrebat daca producatorii locali vor fi astfel avantajati, el a raspuns: Daca fac produse care sunt proaspete si sunt bune pentru populatie, populatia este avantajata. Iar, daca datorita faptului ca populatia este avantajata sunt si ei avantajati, foarte bine, acum n-o sa facem rau populatiei numai de dragul de a nu-i avantaja pe unii sau pe altii, a adaugat el.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in weekend.



Poti fi interesat si de