Crescatorii romani ar putea primi despagubiri pentru bovinele cu dermatoza nodulara

Crescatorii romani ar putea primi despagubiri pentru bovinele cu dermatoza nodulara


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va inaspri masurile de protectie impotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda si despagubiri in cazul in care Romania ar fi afectata, a declarat miercuri presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan.

crescator despagubiriAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va inaspri masurile de protectie impotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda si despagubiri in cazul in care Romania ar fi afectata, a declarat miercuri presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan.

La Sudul Romaniei evolueaza dermatoza nodulara bovina, Grecia, Albania, Serbia, Macedonia si cu precadere Bulgaria sunt infestate total. Am dispus masuri drastice. Acum trei saptamani am oprit tot ceea ce inseamna lapte proaspat si produse din lapte proaspat din Bulgaria si am considerat ca aceasta Hotarare de Guvern pe care o promovam, si este sustinuta de domnul prim ministru, duce la inasprirea masurilor care protejeaza populatiile de animale ale Romaniei, a spus Radu Roatis Chetan, intr-o dezbatere publica organizata de ANSVSA.

Acesta a precizat ca prin hotararea de guvern care ar putea fi aprobata in viitoarea sedinta a Executivului se are in vedere si crearea unui mecanism de despagubiri in cazul in care fermierii romani ar fi afectati.

In Hotararea de Guvern privind dermatoza nodulara la bovine, elementul de noutate este reprezentat de despagubirile care vor fi acordate pe cap de animal, a afirmat Radu Roatis Chetan. Acesta a adaugat faptul ca in cazul aparitiei unui focar, indiferent de numarul de animale afectate trebuie ucis intregul efectiv.

Numarul focarelor de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease), identificate in tarile din Balcani, s-a dublat in ultimele doua saptamani fata de mijlocul lunii iunie, pana la 592, cele mai multe fiind confirmate in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, respectiv 335 de focare, a anuntat ANSVSA in data de 7 iulie.
Ultima raportare pe evolutia bolii facuta in data de 22 iunie de ANSVSA arata un numar 281 de focare in tarile din regiune, din care 173 erau confirmate in Bulgaria.

Potrivit sursei citate, pana la data de 1 iulie 2016, in Bulgaria au fost confirmate 197 de focare incepand cu data de 14 aprilie, tara vecina aplicand vaccinarea de urgenta pe tot teritoriul national. In Serbia sunt 60 de focare, iar boala a atins deja jumatatea teritoriului, vaccinarea efectuandu-se sporadic, cu vaccinul primit de la Comisia Europeana.

Potrivit ANSVSA, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei inregistreaza cele mai multe cazuri, respectiv 335, raspandite in toata tara, iar vaccinarea se realizeaza tot sporadic cu vaccin primit de la Comisia Europeana.

ANSVSA precizeaza ca agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus, virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesti noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare.

Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.



Poti fi interesat si de