Exporturile de produse agroalimentare au adus UE 129 miliarde de euro

Exporturile de produse agroalimentare au adus UE 129 miliarde de euro


Uniunea Europeana si-a consolidat pozitia de lider in topul exportatorilor de produse agroalimentare la nivel mondial, potrivit unui comunicat de presa emis de Comisia Europeana.

export agroalimentareUniunea Europeana si-a consolidat pozitia de lider in topul exportatorilor de produse agroalimentare la nivel mondial, potrivit unui comunicat de presa emis de Comisia Europeana.
Exporturile de produse agroalimentare au atins pragul de 129 miliarde de euro in 2015, in crestere cu 5,7%, si constituie mai mult de 7% din valoarea tuturor bunurilor exportate de UE. Astfel, balanta comerciala a blocului comunitar a consemnat un excedent net de 16 miliarde de euro.
Intreaga productie a sectorului agricol din UE a fost evaluata la 410 miliarde de euro in 2015. Desi anumite state-membre si sectoare inca au de suferit din cauza embargoului rusesc si a preturilor mici, per ansamblu, comertul cu produse agricole in UE s-a incadrat pe un trend pozitiv in 2015.

Performanta noastra comerciala continua sa aduca stiri bune pentru sectorul agroalimentar din UE. Standardele inalte de productie si angajamentul de a produce alimente si bauturi de calitate asigura mentinerea cererii la nivel global, a declarat Phil Hogan, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Diversificarea exporturilor a fost elementul-cheie ce a dus la aceasta reusita. Pe langa identificarea noilor piete, legaturile cu partenerii actuali au fost intarite, avand in vedere ca jumatate din aceasta crestere provine din sporirea comertului cu China. La acest moment, principalele cinci destinatii pentru exporturile din statele-membre sunt SUA, China, Elvetia, Rusia si Japonia. Ordinea in clasamentul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare a ramas neschimbata si in 2015, dupa ce UE a preluat, din 2013, pozitia fruntasa, devansand SUA in acest top.

Pe de alta parte, 80% din totalul importurilor in UE sunt reprezentate de produsele agricole si produsele pentru hrana animalelor.



Poti fi interesat si de