Situatia actualizata a focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor

Situatia actualizata a focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor


De la inceputul anului, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) si a masurilor intreprinse de statele afectate din Europa se prezinta astfel: Bulgaria: 201 focare; aplica vaccinarea de urgenta pe intreg teritoriul national.

sit act focareDe la inceputul anului, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) si a masurilor intreprinse de statele afectate din Europa se prezinta astfel: Bulgaria: 201 focare; aplica vaccinarea de urgenta pe intreg teritoriul national.
Reamintim ca ANSVSA a dispus, din data de 24 iunie, interzicerea introducerii pe piata din Romania a produselor obtinute de la bovinele din Bulgaria: colostru, lapte nepasteurizat si produse lactate nepasteurizate (cascaval din lapte nepasteurizat, branza proaspata, parmezan, anumite tipuri de iaurt si anumite tipuri deproduse traditionale.

Tot pentru a intari masurile de protectie a teritoriului national, Autoritatea a promovat o Hotarare de Guvern, care ar putea fi aprobata in viitoarea sedinta a Executivului si are in vedere si crearea unui mecanism de despagubiri, in cazul in care fermierii romani ar fi afectati.
In Hotararea de Guvern privind dermatoza nodulara la bovine, elementul de noutate este reprezentat de despagubirile care vor fi acordate pe cap de animal, a afirmat dr. Radu Roatis Chetan, presedintele ANSVSA.

Aceasta prevedere este importanta pentru ca, in cazul aparitiei unui focar, indiferent de numarul de animale, afectate trebuie ucis intregul efectiv.

Grecia: 83 de focare; vaccineaza doar de urgenta;

Serbia: 119 de focare; vaccineaza in prezent in zona de sud, dar detine vaccin pentru vaccinarea profilactica a intregii tari;

Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei: 335 de focare. Vaccineaza sporadic;

Turcia: 78 de focare. Vaccineaza profilactic in toata tara;

Albania: un focar si nu exista date privind vaccinarea;

Republica Kosovo: un focar si nu exista date privind vaccinarea.


Autoritatile albaneze au informat cu privire la emiterea unui Ordin pentru asigurarea unor masuri de protectie impotriva DNCB fata de Bulgaria, Grecia si Serbia.

Reamintim ca, in ceea ce priveste Bulgaria, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care se instituie restrictii pentru aceasta tara privind miscarea bovinelor si a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) si una in care aproba planul de vaccinare de urgenta impotriva acestei boli si care a intrat in vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restrictiile se aplica teritoriului intregii Bulgarii, completand restrictiile Deciziei 2016/645/CE.

Toate aceste masuri sunt aplicate atat pentru a impiedica raspandirea bolii in alte zone ale Bulgariei neafectate de boala, cat si in alte state membre in care boala nu a fost diagnosticata.

ANSVSA continua actiunile de informare, instruire si pregatire a serviciilor veterinare judetene pentru interventia in cazul focarelor de boala, precum si pe cele de informare a crescatorilor de bovine, a transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre masurile pe care trebuie sa le respecte, despre semnele clinice ale bolii si asupra obligatiei de a raporta rapid suspiciunile de boala.



Poti fi interesat si de