Cel mai puternic debut de sezon din istorie pentru exporturile de grau din Europa

Cel mai puternic debut de sezon din istorie pentru exporturile de grau din Europa


Exporturile de grau ale Uniunii Europene au inceput sezonul 2016/2017 in forta, insa analistii cred ca aceasta situatie nu va dura multa vreme, transmite Bloomberg.

debut exportExporturile de grau ale Uniunii Europene au inceput sezonul 2016/2017 in forta, insa analistii cred ca aceasta situatie nu va dura multa vreme, transmite Bloomberg.
Datele publicate de Comisia Europeana arata ca, de la debutul sezonul actual, la 1 iulie, si pana in prezent au fost emise licente de export pentru o cantitate de 5,06 milioane tone de grau, ceea ce reprezinta cel mai puternic debut de sezon din istorie. Cu toate acestea, analistii cred ca, in prezent, cumparatorii si-au facut stocurile de care au nevoie iar graul de calitate slaba din Franta si Germania nu va putea sa concureze cu cel din Rusia si Ucraina.

Cumparatorii au facut stocuri de grau din UE, insa aceasta nu inseamna ca situatia va continua pe intreaga perioada a sezonului. Exista foarte mult grau disponibil in alte parti si va fi o concurenta foarte mare, a declarat Amy Reynolds, economist sef la Consiliul International al Cerealelor.

Ploile abundente au afectat recoltele de grau din Franta si Germania, ceea ce va reduce exporturile primilor doi producatori europeni, IGC prognozand chiar o scadere de 25% in acest sezon, pana la 25,5 milioane tone. In paralel, graul provenit din regiunea Marii Negre, unde vremea buna a ajutat la o recolta buna, este deseori mai ieftin pentru cumparatori.

In acest an, Rusia a dominat vanzarile de grau pentru Egipt, cel mai mare cumparator mondial de grau, iar tara are toate atuurile pentru a-si consolida pozitia de principal furnizor pentru al doilea an la rand. La inceputul acestei luni, Institutul rus de studii agricole, Ikar, si-a imbunatatit estimarile privind exporturile de grau ale Rusiei in sezonul 2016-17 pana la un nivel record de 30 milioane tone.Save



Poti fi interesat si de