Mai sunt doar cateva zile pana incepe Festivalul Oierilor

Mai sunt doar cateva zile pana incepe Festivalul Oierilor


In perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2016, pe platoul din Tohanul Nou langa DN 73, se va desfasura cea de a VIII-a editie a Festivalului Oierilor, organizat de Federatia Oierilor de Munte din Romania, Asociatia crescatorilor de ovine si ecvine Brasov, Asociatia crescatorilor de taurine - filiala Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Primaria si Consiliul Local Zarnesti si Asociatia De la Romani Pentru Romani.

festival oieriIn perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2016, pe platoul din Tohanul Nou langa DN 73, se va desfasura cea de a VIII-a editie a Festivalului Oierilor, organizat de Federatia Oierilor de Munte din Romania, Asociatia crescatorilor de ovine si ecvine Brasov, Asociatia crescatorilor de taurine - filiala Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Primaria si Consiliul Local Zarnesti si Asociatia De la Romani Pentru Romani.

A VIII-a editie a 'FESTIVALULUI OIERILOR - Targul de produse traditionale' va avea loc in perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2016, in Tohanul Nou - zona Tabara spre Bran, judetul Brasov. Aceasta sarbatoare campeneasca marcheaza incheierea ciclului pastoral - prin coboratul oilor de pe munte.

Evenimentul doreste sa aduca in atentia participantilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri traditionale din zona, si anume 'Ravasitul Oilor', moment in care oile coboara de la munte. Mai exact, in apropiere de Samedru (deschizatorul iernii pastorale - 26 octombrie) se incheie ciclul pastoral, care, in calendarul popular, incepe la data de 23 aprilie, de Sangiorz, acesta fiind deschizatorul anului si al verii pastorale.

In cadrul evenimentului, cei prezenti vor putea sa viziteze o expozitie cu vanzare de masini agricole si utilaje specifice zonei montane, expozitie gastronomica, echitatie si plimbari cu trasura, precum sa participe la un concurs privind abilitatile oieritului montan si transhumantei.

Transhumanta pastorala reprezinta o forma de deplasare a turmelor de oi - conduse de ciobani - pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la sesuri pana spre pasunile de munte in perioada verii si apoi intoarcerea acestora - cand se apropie toamna - pentru iernat in satele de bastina.

Fenomenul de transhumanta apartine prin excelenta mocanilor transilvaneni.SaveSave



Poti fi interesat si de