Masuri de preventie a pestei porcine africane in judetul Botosani

Masuri de preventie a pestei porcine africane in judetul Botosani


Autoritatile sanitar-veterinare din judetul Botosani au intrat in alerta ca urmare a existentei unui focar de pesta porcina africana in Republica Moldova, aproape de frontiera cu Romania.

masuri preventieAutoritatile sanitar-veterinare din judetul Botosani au intrat in alerta ca urmare a existentei unui focar de pesta porcina africana in Republica Moldova, aproape de frontiera cu Romania.
Focarul a fost inregistrat in satul Mosana din raionul Doduseni, la 53 de kilometri de cea mai apropiata localitate din Romania, respectiv Mitoc din judetul Botosani.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu, sustine ca dupa confirmarea a doua cazuri de imbolnavire cu pesta porcina africana in raionul Doduseni- Republica Moldova, a fost adoptat un set de masuri la nivelul judetului Botosani, atat pentru populatie, cat si pentru institutiile implicate in prevenirea aparitiei bolii.

Astfel, DSVSA a cerut tuturor proprietarilor de exploatatii cu porcine sa anunte autoritatile sanitar- veterinare cu privire la orice eventual semn de boala la animale. De asemenea, au fost impuse restrictii in ferme in ceea ce priveste importurile de carne si preparate din carne prin punctele de trecere a frontierei de la Stanca si Radauti Prut, dar si in ceea ce priveste miscarea libera a porcinelor pe raza judetului Botosani.

Toate aceste masuri sunt masuri preventive. Nu avem focar de pesta porcina in Romania si nici nu ne dorim acest lucru, dar suntem inconjurati de focare in cele doua tari vecine, Ucraina si Republica Moldova, a afirmat Minodora Vasiliu.SaveSave



Poti fi interesat si de