Romania, lider in UE la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui

Romania, lider in UE la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui


Aproape o treime din populatia ocupata a Romaniei lucreaza in agricultura si asigura 5-6% din produsul intern brut, in timp ce tarile dezvoltate au 3-4% din populatie ocupata care lucreaza in agricultura si genereaza 6-7% din PIB, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, la conferinta Pria Agriculture.

lide porumbAproape o treime din populatia ocupata a Romaniei lucreaza in agricultura si asigura 5-6% din produsul intern brut, in timp ce tarile dezvoltate au 3-4% din populatie ocupata care lucreaza in agricultura si genereaza 6-7% din PIB, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, la conferinta Pria Agriculture.

In agricultura, indiferent ca vorbim de ferme, de gospodarii, lucreaza intre 27-28% din populatia ocupata a Romania. Aceasta cifra foarte mare nu asigura decat 5-6% din PIB. Cifrele sunt putin diferite in raport cu alte tari europene chiar si cu tari care sunt in jurul nostru. Tarile dezvoltate au in jur de 6-7% din PIB in agricultura, iar populatia ocupata e de 3-4%. Diferenta dintre populatia ocupata si ponderea agriculturii in PIB nu este mai mare de 3-4 procente. Exista un potential foarte mare de dezvoltare a productiei agricole in perioada urmatoare, a afirmat Andrei.

Potrivit acestuia, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui.

Un alt lucru este numarul mare de exploatatii agricole, indiferent ca vorbim de ferme sau de gospodarii individuale. La nivelul Romaniei sunt 3,6 milioane de exploatatii agricole si reprezinta 30% din exploatatiileagricole la nivelul UE. Pare o cifra foarte mare, dar si Franta a trecut prin aceeasi experienta. In anii 1950 aveau acelasi numar de exploatatii agricole, in jur de 4 milioane, iar prin masurile luate in decursul anilor s-a ajuns la 600.000. Romania detine o pondere foarte mare la productia de porumb, adica suprafete agricole destinate porumbului si floarea soarelui. Aici ocupam locul intai si detinem 25% din suprafata agricola la nivel european destinata acestor culturi. Aceasta arata un potential cel putin pentru aceasta zona, a mai afirmat oficialul INS.SaveSave



Poti fi interesat si de