Vaslui: focar de boala Newcastle la pasari


Autoritatile sanitar-veterinare din judetul Vaslui au confirmat existenta unui focar de boala Newcastle, in localitatea Suseni, comuna Bacani, unde peste 100 de pasari dintr-o gospodarie au murit in ultimele saptamani.

boala newcastleAutoritatile sanitar-veterinare din judetul Vaslui au confirmat existenta unui focar de boala Newcastle, in localitatea Suseni, comuna Bacani, unde peste 100 de pasari dintr-o gospodarie au murit in ultimele saptamani.

Potrivit directorului executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Traian Petcu, autoritatile au fost chemate in zona cand au decedat ultimele trei pasari din gospodaria respectiva si au ridicat cadavrele. Ulterior, testele de laborator au confirmat prezenta virusului bolii Newcastle sau pseudogripa aviara.

S-a instituit carantina in zona. Am verificat gospodariile din jur si am constatat ca nu sunt alte pasari care sa prezinte simptome specifice. Vom continua sa facem astfel de verificari si in localitatile apropiate. Medicul veterinar din zona are obligatia sa faca vaccinurile la pasari. Vom verifica exact cum sta situatia. Daca este vorba despre un refuz al vaccinului din partea proprietarului pasarilor, il vom amenda pe acesta, daca e din cauza medicului, atunci vom sanctiona medicul. In momentul in care vaccinarile nu sunt facute la timp, exista riscul de imbolnavire, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Traian Petcu.

Boala Newcastle este o boala contagioasa care afecteaza atat specii domestice, cat si salbatice de pasari, virusul fiind transmisibil la om.Save



Poti fi interesat si de