Guvernul, somat sa aprobe strategia privind combaterea pestei porcine

Guvernul, somat sa aprobe strategia privind combaterea pestei porcine


Crescatorii de animale solicita Executivului sa aprobe de urgenta strategia privind prevenirea, combaterea si controlul pestei porcine africane in Romania si planul de contingenta pentru aceasta boala, in conditiile in care lipsa unei hotarari guvernamentale face ca orice masura sa nu aiba acoperire legala, in eventualitatea intrarii bolii in tara.

strategie pesta pCrescatorii de animale solicita Executivului sa aprobe de urgenta strategia privind prevenirea, combaterea si controlul pestei porcine africane in Romania si planul de contingenta pentru aceasta boala, in conditiile in care lipsa unei hotarari guvernamentale face ca orice masura sa nu aiba acoperire legala, in eventualitatea intrarii bolii in tara.

Membrii asociatiei noastre sunt profund ingrijorati de slabul management legislativ al Guvernului Romaniei, de kilometrii intregi parcursi dus-intors de o Hotarare de Guvern atat de necesara sectorului de porc si economiei romanesti in general. Batem la usa ANSVSA in fiecare zi sa aflam daca a fost aprobata baza legala pentru pesta porcina africana. Se pare ca expertii acestei institutii si-au facut datoria, insa Guvernul intarzie fara motiv aprobarea Hotararii de Guvern, precizeaza reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat de presa.

Acestia sustin ca pesta porcina africana este un mare pericol pentru economia Romaniei, iar lipsa unei hotarari guvernamentale face ca orice masura, in eventualitatea intrarii bolii in tara, sa nu aiba acoperire legala.

Ce vom face noi, fermierii? Vom ucide animalele fara a fi despagubiti, vom suporta inchiderea granitelor pentru carnea de porc pentru inca vreo zece ani si taierea porcului viu romanesc de pe lista tarilor terte. Atragem atentia Guvernului sa dea unda verde de urgenta Hotararii pentru aprobarea Strategiei privind prevenirea, combaterea si controlul pestei porcine africane in Romania si a planului de contingenta pentru pesta porcina africana. Fermierii din Romania o considera urgenta nationala numarul 1, au mai spus reprezentatii ACEBOP.

Potrivit sursei citate, in Ucraina, virusul a invadat ferme mari si mici, iar ultimul focar, declarat la OIE in 4 noiembrie, avea 726 de capete porci. Numai intr-o luna, in doua focare din zona Kievului, au fost ucisi 7.037 de porci, sustine ACEBOP.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.



Poti fi interesat si de