ANSVSA: Nu exista nicio suspiciune de aparitie a gripei aviare in Romania

ANSVSA: Nu exista nicio suspiciune de aparitie a gripei aviare in Romania


Romania nu inregistreaza pana in prezent nicio suspiciune de aparitie a gripei aviare in populatia de pasari domestice si salbatice, desi in urma cu cateva zile a fost gasita o lebada moarta, iar analizele de laborator au confirmat prezenta virusului, subtipul H5N8, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

suspiciune gripaRomania nu inregistreaza pana in prezent nicio suspiciune de aparitie a gripei aviare in populatia de pasari domestice si salbatice, desi in urma cu cateva zile a fost gasita o lebada moarta, iar analizele de laborator au confirmat prezenta virusului, subtipul H5N8, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Pana la aceasta data, din informatiile pe care le detinem, exceptand cazul anterior mentionat, nu exista nicio suspiciune de aparitie a influentei aviare in populatia de pasari domestice si salbatice de pe teritoriul Romaniei?, precizeaza ANSVSA.

In data de 22 noiembrie, ca urmare a notificarii unei mortalitati observate la lebede salbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanta s-au deplasat in acvatoriul portului Constanta, iar in urma emiterii buletinului de analiza al IDSA, prin care a fost confirmata prezenta virusului influentei aviare, subtipul H5N8, la un singur cadavru de lebada, boala a fost declarata.

Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare, au fost stabilite in judetul Constanta doua zone de restrictii sanitar veterinare, in jurul locatiei unde a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 km, care include zona de protectie din jurul acvatoriului portului Constanta, unde a fost gasit cadavrul.

ANSVSA precizeaza ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nicio exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei.



Poti fi interesat si de