Focar de gripa aviara la 2 kilometri de granita Romaniei

Focar de gripa aviara la 2 kilometri de granita Romaniei


Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis au anuntat, in colegiul prefectural, ca a fost depistat recent un focar de gripa aviara in Ungaria, la doar doi kilometri de localitatea timiseana Beba Veche.

focar gr aviaraReprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis au anuntat, in colegiul prefectural, ca a fost depistat recent un focar de gripa aviara in Ungaria, la doar doi kilometri de localitatea timiseana Beba Veche.
In Timis nu avem niciun caz si nicio suspiciune de gripa aviara, dar in data de 13 decembrie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a notificat un focar de gripa aviara inalt patogena (serotip H5N8) la o ferma de rate din Ungaria, la circa doi kilometri de frontiera cu Romania, la nord de localitatea Beba Veche, a declarat, pentru AGERPRES, dr. veterinar Adrian Radu Popa, director executiv al DSVSA Timis.

Boala afecteaza atat pasarile domestice si salbatice, cat si mamiferele, inclusiv omul.

In vederea prevenirii aparitiei bolii pe teritoriul judetului si a reducerii cat mai mult a riscului de transmitere a acesteia la alte specii de animale si mai ales la om, se impun o serie de masuri de aplicat, din care cea mai importanta este realizarea si mentinerea pe toata durata evolutiei bolii, a unei zone circulare de protectie de 3 km si a uneia de supraveghere de 10 km in jurul focarului de boala, zone in care se instituie restrictii sanitare veterinare, a spus Adrian Radu Popa in colegiul prefectural.

Potrivit acestuia, exista obligatia anuntarii oricarei suspiciuni de boala sau mortalitate la pasari, catre medicul veterinar din comuna sau catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, interzicerea lasarii pasarilor in afara gospodariilor; interzicerea transporturilor de pasari domestice in si din zonele de protectie si supraveghere instituite in jurul focarului de boala, zone ce cuprind localitatile Beba Veche, Pordeanu si Cherestur.

De asemenea, se interzic transporturile de produse (oua, carne, pene) provenite de la pasari, de pe teritoriul celor trei localitati, precum si accesul persoanelor straine in gospodariile in care se gasesc pasari de curte, dar si mentinerea in aceleasi spatii a gainilor cu ratele si gastele ori cu celelalte animale, in special cu porcinele.

Masurile vor fi mentinute pana la stingerea oficiala a focarelor de boala din teritoriile vecine Romaniei si eliminarea riscului pentru aparitia acestei boli.



Poti fi interesat si de