Bilantul controalelor ANSVSA de sarbatori


Inspectorii veterinari au confiscat peste 20 de tone de alimente neconforme si au aplicat amenzi de peste 657.000 de lei, in urma controalelor efectuate in luna decembrie in unitati de productie si comercializare de produse alimentare, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

ansvsa-laboratorr1Inspectorii veterinari au confiscat peste 20 de tone de alimente neconforme si au aplicat amenzi de peste 657.000 de lei, in urma controalelor efectuate in luna decembrie in unitati de productie si comercializare de produse alimentare, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).


In perioada 5-22 decembrie 2016, au fost verificate 4.865 de unitati alimentare. Neregulile constatate au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 394 de amenzi contraventionale, 11 unitati au primit ordin de suspendare a activitatii, iar in cazul altor 6 s-a decis interzicerea activitatii. Valoarea totala a amenzilor se ridica la 657.310 lei, iar cantitatea de produse alimentare confiscate depaseste 20 de tone, se mentioneaza in comunicatul Autoritatii.

Verificarile inspectorilor au vizat: targuri de animale, pietele agroalimentare, abatoare, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, unitati de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

Cele mai mari amenzi au fost date in judetul Dolj, respectiv 99.480 lei, pentru comercializarea produselor alimentare in unitati neautorizate sanitar-veterinar, etichetarea incompleta a produselor, depozitarea in conditii improprii a produselor alimentare, manipulare si igiena necorespunzatoare, vanzarea animalelor necrotaliate si fara documente sanitar-veterinare.

De asemenea, in judetul Calarasi amenzile au depasit 83.200 lei, din cauza lipsei de analize medicale pentru personal, deficiente de etichetare, depozitare necorespunzatoare a alimentelor, iar in judetul Galati, de 48.000 lei, principalele deficiente fiind legate de comercializarea produselor alimentare in spatii neautorizate sanitar veterinar, vanzarea bovinelor fara documente sanitar-veterinare, neactualizarea registrului de exploatatii sau depozitarea alimentelor in unitati neautorizate sanitar-veterinar.

Neconformitati au mai fost constatate si sanctionate in judetele Cluj si Covasna, unde au fost aplicate amenzi de 32.600 de lei, respectiv 31.400 de lei.
La polul opus, cele mai mici amenzi au fost aplicate in judetele Botosani, 600 de lei, pentru nerespectarea conditiilor de depozitare a carnii, in Arad - 2.000 de lei pentru depozitare necorespunzatoare, HACCP nepersonalizat pentru punctul de lucru, echipamente de protectie incomplete, in Harghita - 2.000 de lei, pentru nerespectarea programului de autocontrol, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa contract cu firme specializate pentru deratizare, dezinfectie dezinsectie (DDD), in Mehedinti - 2.400 de lei, pentru lipsa analize personal, lipsa proces verbal DDD, deficiente de etichetare si in Valcea - 2.400 de lei pentru lipsa echipament de protectie si neactualizarea graficului de temperatura.

Controalele tematice demarate cu ocazia sarbatorilor de iarna vor continua pana pe data de 8 ianuarie 2017.



Poti fi interesat si de