Germania: 55.000 de pasari eutanasiate din cauza gripei aviare

Germania: 55.000 de pasari eutanasiate din cauza gripei aviare


Autoritatile germane deruleaza in prezent operatiuni de sacrificare a aproximativ 55.000 de curcani, pui si rate, dupa ce virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit la mai multe ferme din landul Saxonia Inferioara, nordul Germaniei, informeaza Reuters.

pasariaviaraAutoritatile germane deruleaza in prezent operatiuni de sacrificare a aproximativ 55.000 de curcani, pui si rate, dupa ce virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit la mai multe ferme din landul Saxonia Inferioara, nordul Germaniei, informeaza Reuters.


Ministrul Agriculturii din landul Saxonia Inferioara a precizat ca sacrificarea pasarilor la cele trei ferme unde a fost descoperit virusul H5N8 si la alte trei care au avut contact cu ele a inceput in cursul weekend-ului. n plus, a fost instituita o interdictie de 72 de ore privind vanzarea si transportul pasarilor din zona afectata.

n ultimele saptamani, virusul H5N8 a fost descoperit la mai mult de 500 de pasari salbatice din Germania. Cu toate acestea, cazurile de infectare a pasarilor din crescatorii au fost rare, dupa ce Guvernul de la Berlin a introdus o serie de norme sanitare dure pentru a evita contactul cu pasarile salbatice, inclusiv ordonand fermierilor sa tina inchise pasarile.

Mai multe tari europene precum si Israelul au descoperit cazuri de gripa H5N8 in ultimele saptamani, iar unele state au ordonat fermierilor sa tina pasarile inchise. Franta a extins restrictiile la intreg teritoriul tarii dupa descoperirea mai multor cazuri de H5N8.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza sever comertul intracomunitar si verifica toate transporturile de pasari care vin din tarile unde, in ultima perioada, au fost diagnosticate focare de gripa aviara, pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei.



Poti fi interesat si de