Vesti bune pentru industria carnii: parteneriat economic UE-Japonia

Vesti bune pentru industria carnii: parteneriat economic UE-Japonia


Reprezentanti ai Uniunii Europene si ai Japoniei au semnat saptamana trecuta un acord economic avantajos pentru sectorul agroalimentar si, in special, pentru industria carnii de vita si porc. Firmele din UE exporta deja in Japonia bunuri de 58 de miliarde de euro, insa se confrunta cu o serie de bariere comerciale.

acord eu japReprezentanti ai Uniunii Europene si ai Japoniei au semnat saptamana trecuta un acord economic avantajos pentru sectorul agroalimentar si, in special, pentru industria carnii de vita si porc. Firmele din UE exporta deja in Japonia bunuri de 58 de miliarde de euro, insa se confrunta cu o serie de bariere comerciale.


In 2013, guvernele UE au insarcinat Comisia Europeana sa inceapa negocierile cu Japonia. La 6 iulie 2017, Uniunea Europeana si Japonia au ajuns, in principiu, la un acord privind principalele elemente ale Acordului de parteneriat economic UE-Japonia.

Pentru statele membre ale Uniunii Europene, acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritatea taxelor platite de companiile din UE, care se ridica la 1 miliard de euro anual, va deschide piata japoneza pentru exporturile din agricultura si va spori oportunitatile intr-o serie de sectoare, printre care si cel al carnii. Acordul stabileste cele mai inalte standarde de protectie a muncii, de protectie a mediului si a consumatorilor, garanteaza pe deplin serviciile publice si are un capitol dedicat dezvoltarii durabile, scrie europa.eu.

Japonia este deja o piata principala de export pentru industria carnii de porc din Uniunea Europeana. Tara absoarbe aproape 400.000 de tone de carne pe an, echivalentul a 365 de milioane de euro.

Datorita acestui parteneriat, carnea de porc din UE se va bucura de conditii echitabile de concurenta cu alti furnizori care au deja aranjamente preferentiale cu Japonia sau vor avea in curand, anunta ACEBOP Romania.

Recent, exportatorii din Uniunea Europeana au reluat exporturile de produse din carne de vita si carne de porc in Japonia, gratie eliminarii barierelor SPS, in contextul negocierii acestui parteneriat (APE).

Speram ca APE va sprijini industria carnii de vita si manzat din UE in dezvoltarea exportului, deoarece taxa de import va scadea de la 38,5% la 9%. Felicitam rolul important al negociatorilor UE si mai ales al comisarului Phil Hogan, care a incheiat cu succes negocierile privind capitolul agricol la sfarsitul saptamanii trecute, se mai arata in anuntul ACEBOP.



Poti fi interesat si de