Exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 9% in luna mai

Exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 9% in luna mai


Valoarea totala a exporturilor de produse agroalimentare ale statelor membre ale Uniunii Europene a ajuns in mai 2017 la 11,5 miliarde de euro, fiind cu 9% mai mare fata de perioada similara din 2016, arata cifrele publicate luni de Comisia Europeana, informeaza agentia EFE.

abator export ue2Valoarea totala a exporturilor de produse agroalimentare ale statelor membre ale Uniunii Europene a ajuns in mai 2017 la 11,5 miliarde de euro, fiind cu 9% mai mare fata de perioada similara din 2016, arata cifrele publicate luni de Comisia Europeana, informeaza agentia EFE.


Cele mai mari cresteri lunare ale exporturilor de produse agroalimentare au fost inregistrate in schimburile cu SUA (122 milioane de euro in plus), China (105 milioane de euro), Japonia (88 milioane de euro) si Hong Kong (79 milioane de euro). De asemenea, exporturile spre Rusia de produse UE care nu sunt vizate de embargoul introdus de Moscova au crescut cu 75 de milioane de euro. In schimb, au scazut vanzarile de produse agroalimentare ale UE pe piata din Africa de Nord, in special in Maroc, cu 80 milioane de euro, Algeria, cu 37 milioane euro, si Egipt, cu 33 milioane de euro.

Pe sectoare, cea mai mare crestere a exporturilor s-a inregistrat in cazul vinurilor, cu 185 milioane de euro mai mult sau 22%, produse alimentare pentru nou nascuti, cu 150 de milioane de euro mai mult sau 28,7%, si lapte praf, cu 147 milioane de euro mai mult sau 53,6%. In schimb, au scazut vanzarile de grau, cu 246 milioane de euro sau 44,3%, carne de porc, cu 58 milioane de euro mai putin sau 12% si alte cereale cu 16 milioane de euro mai putin sau 12,7%.

In ceea ce priveste importurile de produse agroalimentare din afara blocului comunitar, acestea au crescut cu 13% sau 1,247 miliarde de euro in luna mai 2017 comparativ cu luna mai 2016, pana la 10,7 miliarde de euro. In termeni de valoare, cel mai mult au crescut importurile de produse agroalimentare din SUA, Indonezia, Ucraina si Australia, in timp ce importurile din Brazilia, Ghana si Camerun au inregistrat cele mai mari scaderi.

Pe categorii de produse, cele mai mari cresteri ale importurilor s-au inregistrat la oleaginoase, ulei de palmier, fructe tropicale si cafea boabe. Pe de alta parte, importurile de boabe de cacao au inregistrat cea mai mare scadere.

Chiar daca cresterea importurilor de produse agroalimentare a fost superioara cresterii exporturilor, balanta comerciala lunara a UE la capitolul produse agroalimentare a ramas pozitiva in luna mai 2017 cu un excedent de 675 milioane de euro.

In perioada cuprinsa intre luna iunie 2016 si luna mai 2017, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns la o valoare de 131,8 miliarde de euro, in crestere cu 2,6% fata de perioada iunie 2015-mai 2016, in timp ce importurile au crescut cu 1,5% pana la 115 miliarde euro, rezultand un surplus de 16,8 miliarde euro.



Poti fi interesat si de