Doua ferme de porci, sanctionate pentru nerespectarea masurilor de biosecuritate

Doua ferme de porci, sanctionate pentru nerespectarea masurilor de biosecuritate


Doua ferme de porci din judetul Covasna au fost sanctionate de Directia Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA) pentru nerespectarea masurilor de biosecuritate, iar una dintre ele risca sa ramana fara autorizatie de functionare.

porci covasna3Doua ferme de porci din judetul Covasna au fost sanctionate de Directia Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA) pentru nerespectarea masurilor de biosecuritate, iar una dintre ele risca sa ramana fara autorizatie de functionare.


Seful DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat ca principalele probleme constatate au fost lipsa imprejmuirilor corespunzatoare si a filtrelor la punctele de acces in incintele fermelor.

'Au fost constatate unele deficiente in special in ce priveste supravegherea si monitorizarea zilnica a starii de sanatate a animalelor, a unor conditii de biosecuritate, dar si in privinta miscarii de persoane in incinta acestor ferme (...) Regulile sunt foarte stricte, exista anumite proceduri. Angajatii nu au voie sa intre in ferma fara sa treaca prin aceste filtre, unde trebuie sa se dezbrace de hainele cu care au venit de acasa, sa faca un dus si apoi sa se imbrace cu hainele de lucru, deci trebuie sa treaca prin trei camere (...) Una dintre ferme a primit o amenda de 1.200 de lei si un termen de conformare de 48 de ore, iar cea de-a doua a primit un avertisment si obligativitatea de a remedia deficientele cat mai rapid, altfel va primi amenda si i se va suspenda autorizatia de functionare (...) Noi nu vrem sa omoram aceste ferme, de aceea le dam aceste termene, ca sa poata sa ia masuri', a declarat Siko Barabasi Sandor.

Seful DSVSA a precizat ca au fost controlate sase ferme de crestere a porcinelor din judetul Covasana, cu o capacitate totala de aproape 13.000 capete, iar verificarile au avut loc in contextul aparitiei pestei porcine africane in doua ferme non-profesionale din judetul Satu Mare. Potrivit acestuia, in ultima luna in judetul Covasna nu au fost constatate imbolnaviri sau mortalitati in randul animalelor care sa alarmeze proprietarii sau serviciile veterinare.



Poti fi interesat si de