Industria alimentara din Marea Britanie, in pericol

Industria alimentara din Marea Britanie, in pericol


Aproape jumatate dintre companiile care activeaza in lantul de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie declara ca muncitorii care provin din statele membre ale Uniunii Europene se gandesc sa plece din cauza incertitudinilor provocate de Brexit, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, informeaza Reuters.

retail brexitAproape jumatate dintre companiile care activeaza in lantul de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie declara ca muncitorii care provin din statele membre ale Uniunii Europene se gandesc sa plece din cauza incertitudinilor provocate de Brexit, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, informeaza Reuters.



In plus, aproape o treime din respondentii acestui sondaj, derulat in perioada martie-iunie, au declarat ca unii dintre angajatii lor din UE au plecat deja.

Chiar daca economia britanica a incetinit in acest an, dovezile care sa arate ca votul in favoarea Brexit a avut un impact clar asupra pietei muncii sunt mai putin evidente. Datele oficiale publicate recent arata ca numarul persoanelor nascute in UE dar care muncesc in Marea Britanie a crescut cu 1,6% in ritm anual in al doilea trimestru, fiind cea mai mica crestere din ultimii sapte ani.

O diminuare abrupta a numarului de muncitori din UE care sa poata lucra in Marea Britanie dupa Brexit ar provoca intreruperi semnificative asupra intregului lant de aprovizionare cu alimente, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium. Opie a adaugat ca acest lucru va avea consecinte asupra disponibilitatii si preturilor alimentelor in Marea Britanie.

Aproximativ o cincime dintre cei doua milioane de cetateni UE care lucreaza in Marea Britanie sunt angajati in lantul de aprovizionare cu alimente.

36% dintre companiile care au participat la acest sondaj au afirmat ca afacerile lor nu vor mai fi viabile fara accesul la muncitorii din UE.

Premierul britanic, Theresa May, a declarat ca Guvernul de la Londra va garanta drepturile cetatenilor UE care sunt deja in Marea Britanie, dar deocamdata detaliile viitorului sistem de imigratie sunt neclare.



Poti fi interesat si de