Tarile din Estul Europei cer eliminarea dublului standard la alimente

Tarile din Estul Europei cer eliminarea dublului standard la alimente


Reglementarile Uniunii Europene trebuie sa elimine standardele duble la produsele alimentare pe pietele UE, sunt de parere reprezentanti din tarile Grupului de la Visegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia), precum si din Bulgaria, Romania, Croatia si Slovenia, participanti la o reuniune a ministrilor agriculturii din V4 desfasurata saptamana trecuta la Visegrad, Ungaria, relateaza agentia MTI.

standard grup visegradReglementarile Uniunii Europene trebuie sa elimine standardele duble la produsele alimentare pe pietele UE, sunt de parere reprezentanti din tarile Grupului de la Visegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia), precum si din Bulgaria, Romania, Croatia si Slovenia, participanti la o reuniune a ministrilor agriculturii din V4 desfasurata saptamana trecuta la Visegrad, Ungaria, relateaza agentia MTI.


Ministrul ungar al agriculturii, Sandor Fazekas, a declarat presei ca, datorita unor eforturi coordonate ale tarilor din V4, ''chiar si seful Comisiei Europene a admis'' ca practica fabricarii de produse alimentare de o calitate diferita, dar sub aceeasi eticheta, este o problema in Europa.

''Aceasta este inacceptabil si consumatorii din Ungaria sau din alte tari din centrul si estul Europei nu merita mai putina carne in mancarea lor decat consumatorii din tarile din vestul Europei'', a afirmat ministrul ungar.

Reprezentantii din V4 si din cele patru tari participante la reuniunea de la Visegrad au semnat o declaratie comuna referitoare la directivele UE privind energiile regenerabile si ameliorarea accesului la fonduri UE pentru cercetari in domeniul agriculturii.

Dupa actualul sistem, tarile din V4 nu au parte in mod suficient de beneficiile Spatiului European de Cercetare (ERA). Aceasta necesita o schimbare, avand in vedere faptul ca in tarile din V4 se afla 35 % din fermierii UE, se spune in declaratie.

In urma efectuarii unor cercetari, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia si Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeana privind standardele duble ale calitatii produselor vandute de unele companii in est, fata de cele din vest.

De exemplu, o cercetare coordonata de eurodeputata ceha Olga Sehnalova a relevat ca aproximativ o treime dintre produsele comercializate in Cehia au o calitate inferioara celor similare comercializate de aceleasi companii in Germania.



Poti fi interesat si de