Harghita: Crestere spectaculoasa a efectivelor de ovine

Harghita: Crestere spectaculoasa a efectivelor de ovine


Efectivele de ovine din judetul Harghita inregistreaza o revenire spectaculoasa, datorita politicilor agrare favorabile, in vreme ce la porcine se inregistreaza o scadere drastica, arata datele facute publice de Directia pentru Agricultura Harghita, citate de Agerpres.

ovine harghita2Efectivele de ovine din judetul Harghita inregistreaza o revenire spectaculoasa, datorita politicilor agrare favorabile, in vreme ce la porcine se inregistreaza o scadere drastica, arata datele facute publice de Directia pentru Agricultura Harghita, citate de Agerpres.


Potrivit informatiilor publicate, la ovine se inregistreaza 'cea mai spectaculoasa revenire, efectivele depasind nivelul anului 1990'. Datele statistice arata ca, la 31 august 2017, efectivele de ovine au ajuns la 338.797 de capete, in vreme ce, in 1990, erau de 278.654 de capete.

In ceea ce priveste efectivul de bovine, acesta a inregistrat o scadere drastica pana in anul 2000, ajungand la 63.375 capete fata de 122.332 capete in 1990, dupa care, datorita subventiilor acordate, a ajuns la peste 91.000 de capete, la finalul lunii august.

'Desfiintarea cotelor de lapte si importurile ieftine au condus la scaderea pretului de achizitie a laptelui (20-30%). Din acest motiv este necesara o organizare mai buna a producatorilor de lapte prin cooperative de valorificare si procesare a laptelui' , se arata in materialul Directiei Agricole Harghita.

Datele statistice mai arata ca la porcine se inregistreaza cea mai mare scadere a efectivelor, ajungand la o cincime fata de 1990, judetul nefiind unul cerealier. Astfel, daca in 1990 efectivul de porcine era de 14.2617 capete, la finalul lunii august acesta numara putin peste 30.000 de capete.

Evolutia efectivelor de animale este influentata si de programele zootehnice initiate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, programe care sprijina crescatorii de animale in productia si valorificarea produselor zootehnice.

Sursa citata mai precizeaza ca 80% din suprafata agricola a judetului Harghita o reprezinta pajistile naturale, care constituie baza furajera cea mai importanta, cea mai ieftina si cea mai sanatoasa pentru animalele ierbivore, iar subventiile acordate pentru pajisti sunt mult mai ridicate fata de celelalte categorii de folosinta.



Poti fi interesat si de