Daea: Anul acesta vom primi 1,4 miliarde de euro prin PNDR 2020

Daea: Anul acesta vom primi 1,4 miliarde de euro prin PNDR 2020


Fondurile europene pe care estimam ca le vom accesa in acest an pe dezvoltare rurala se ridica la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decat anul trecut, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la simpozionul organizat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) cu ocazia implinirii a 17 de la infiintare.

fonduri pndr daeaFondurile europene pe care estimam ca le vom accesa in acest an pe dezvoltare rurala se ridica la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decat anul trecut, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la simpozionul organizat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) cu ocazia implinirii a 17 de la infiintare.


"In total, anul acesta estimam ca vom accesa o suma totala de 1,4 miliarde de euro, ceea ce inseamna de aproape trei ori mai mult decat anul trecut. Este un castig,o realizare pe care trebuie sa o procesam cu atentie, cu calm, si cu foarte multa ambitie. Trebuie sa ne asezam la masa de lucru, motiv pentru care am solicitat AFIR sa prezinte cat mai repede cu putinta ce s-a realizat in Romania pana in prezent. Suma estimata din analizele pe care le-am facut azi, iar aceste analize vor continua, este ca Romania sa acceseze intreaga suma din PNDR, indiferent cati ani facem 17 - 18 ani. In orizontul 2020 acesta este obiectivul: intreaga suma a Romaniei trebuie repatriata. Acesta este obiectivul pe care ni l-am asumat si la care trebuie sa lucram indiferent cate sarbatoriri vom face. Acesta este obiectivul pe care il are Ministerul Agriculturii si obiectivul tarii, la care trebuie sa lucram toti indiferent de locul de munca indiferent de pozitia pe care o avem intr-o structura sau alta", a precizat Daea.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii s-a declarat nemultumit ca, pana la finele anului, rambursarile de la Comisia Europeana vor fi de 221,1 milioane de euro, desi tinta era mult mai mare.

"In ultima sambata din fiecare luna se analizeaza pe fiecare judet, pe fiecare program, ce s-a desfasurat pe luna anterioara si aici am o doza de nemultumire pe care trebuie sa o transmit, pentru ca am avut alt target. Am gandit, am lucrat impreuna si am planificat sa realizam o anumita suma pe care din nefericire analizele noastre nu ne conduc spre un asemenea obiectiv. Totusi, suma care va fi in continuare posibila de realizat si de adus in tara este de 221,14 milioane de euro", a spus Daea.

In data de 31 martie, ministrul Agriculturii declara ca isi propune sa atraga din fondurile europene prin PNDR 2020 o suma de circa 1,6 miliarde euro, in anul 2017.

"Tinta noastra pentru 2017 este de a atrage 1,6 miliarde de euro din fonduri europene prin PNDR 2014-2020. Am deschis masurile, am introdus target la fiecare salariat, pana jos, astfel incat target-ul de 1,6 miliarde de euro sa fie atins. Noi ne propunem numai tinte exacte si masuri in consecinta", afirma Petre Daea.



Poti fi interesat si de