Blocaj. Pescarii din Delta au suspendat capturarea carasului

Blocaj. Pescarii din Delta au suspendat capturarea carasului


Unii pescari din Delta Dunarii au sistat capturarea exemplarelor de caras, din cauza blocajului inregistrat pe piata de peste pe fondul cantitatilor mari prinse in primele zile ale acestei luni, a declarat, marti, presei, presedintele Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD), Dan Verbina.

caras deltaUnii pescari din Delta Dunarii au sistat capturarea exemplarelor de caras, din cauza blocajului inregistrat pe piata de peste pe fondul cantitatilor mari prinse in primele zile ale acestei luni, a declarat, marti, presei, presedintele Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD), Dan Verbina.


"Pescuitul la setca s-a deschis pe 1 octombrie, iar azi, 3 octombrie, piata e blocata din cauza cantitatilor foarte mari de caras. In afara carasului din Delta Dunarii, pe piata mai este si caras provenit din Grecia, Bulgaria, Ungaria, Slovenia si Italia. De fel, atunci cand se deschide pescuitul cu setca, se intampla acest fenomen. O saptamana se blocheaza piata', a afirmat Verbina, citat de Agerpres.

Un pescar, potrivit sursei, a prins in ultimele zile pana la 500 de kilograme de caras pe zi.

"In unele zone, la Gorgova-Uzlina de exemplu, pescarii au restrictionat pescuitul pentru a proteja resursa, in alte zone, capturile se proceseaza', a mai spus presedintele FOPPDD.

Ca o masura de prevenire a situatiilor in care carasul provenit din import se vinde ca fiind capturat in Delta Dunarii si a celor in care piata se blocheaza in defavoarea pescarilor, asociatia doreste sa realizeze un proiect pentru certificarea capturilor realizate in Rezervatie.

"Am avut o prima incercare in perioada de programare anterioara si nu am reusit sa punem in practica proiectul din cauza complexitatii procedurilor de certificare si vom relua proiectul in actuala perioada de programare. Va fi o certificare ecologica a capturilor provenite din pescuit sustenabil intr-o rezervatie a biosferei', a mentionat presedintele FOPPDD.

Proiectul asociatiei producatorilor de peste va costa pana la 600.000 de euro si va fi realizat in doi ani.

Potrivit sursei citate, FOPPDD are in componenta 14 asociatii de pescari si doua societati comerciale care nu sunt membre ale vreunei asociatii. Numarul total al pescarilor din Federatie este de circa 700.



Poti fi interesat si de