Wednesday, Dec 13th

Last update10:42:13

Te afli aici: Stiri Top Stiri Opt din zece romani consuma saptamanal oua

banner optim 540x130
 

Opt din zece romani consuma saptamanal oua

  • PDF
oua consum avicolaRomanii sunt mari consumatori de oua, arata un studiu realizat de compania AGRICOLA in luna noiembrie a acestui an. Opt din zece respondenti consuma oua saptamanal, iar cei mai multi dintre ei (39%) consuma intre trei si sase oua pe saptamana.

14% dintre cei chestionati consuma oua zilnic si doar unu din zece romani declara ca mananca mai putin de un ou pe saptamana sau deloc.

Cel mai important criteriu de alegere la raft: provenienta de la producatori romani

Atunci cand vine vorba de aspectele de care romanii tin cont in fata raftului, pe primul loc se situeaza importanta provenientei de la producatori romani (29%). Pretul este un alt criteriu important in alegerea oualor, doar 10% dintre cei chestionati declarand ca sunt dispusi sa plateasca mai mult de un leu pe un ou, atunci cand produsul respecta anumite caracteristici pe care ei le cauta.

Doi din zece romani cauta la raft oua ecologice si tot atatia cauta oua provenite de la gaini crescute in sistem free-range (in aer liber, cea mai mare parte a timpului).

Cu toate ca au intrat recent pe piata autohtona, ouale imbogatite natural cu diferiti nutrienti (Omega 3, luteina, antioxidanti) sunt produse care incep sa castige interesul publicului roman, 3% dintre cei chestionati alegandu-le pe acestea in detrimentul celor clasice.

34% dintre romani isi procura in continuare ouale de la tara, iar cei mai multi dintre ei (37%) apeleaza, insa, la hipermarketuri, 20% alegand magazinele de proximitate. Cutia de zece oua este alegerea preferata de aproape jumatate dintre respondenti, urmata de cea de 30 de oua. 16% dintre romani prefera sa cumpere ouale la bucata, mai putine, si mai des.

Omleta se afla in topul preferintelor

Micul dejun este principalul moment de consum in familiile din Romania, peste jumatate dintre respondenti clasand omleta pe primul loc in topul preferintelor, cand vine vorba de preparate din oua. Ouale prajite si cele fierte sunt imediat urmatoarele in clasament, la polul opus aflandu-se oul posat, ouale scotiene sau cele umplute, consumate constant de mai putin de 5% dintre romani.

Mituri despre consumul de oua

Doar trei din zece romani declara ca sunt foarte preocupati de cifrele din codul marcat pe ou si mai putin de jumatate dintre ei cunosc semnificatia acestor cifre.

Exista si o serie de mituri care circula in randul consumatorilor, 45% dintre ei fiind de parere ca oul crud este mai sanatos decat cel preparat termic, si sapte din zece considerand ca un ou cu galbenusul de un portocaliu intens este mai sanatos.

Sase din zece respondenti cred ca un consum moderat de oua este total contraindicat celor care au probleme cu colesterolul si peste jumatate dintre ei nu considera ouale alimente potrivite atunci cand vor sa slabeasca.

„Cu toate ca este blamat pentru aportul de colesterol, oul este un aliment complet, bogat in proteine de foarte buna calitate, dar si in vitamine si minerale. Recomandarea medicilor este ca acesta sa existe in dieta noastra macar de trei ori pe saptamana. Oul contine colesterol, insa efectul pe care il are consumul de oua asupra nivelului de colesterol este nesemnificativ, prin comparatie cu efectul consumului de grasimi saturate si de grasimi trans” a explicat Lygia Alexandrescu, nutritionist si presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala.

 

 

 

banner agerpress nou 554x80