Sprijin financiar pentru angajatorii din agricultura, acvacultura si industrie alimentara

Sprijin financiar pentru angajatorii din agricultura, acvacultura si industrie alimentara


Senatul a adoptat, in unanimitate, in calitate de prima Camera sesizata, o propunere legislativa care vizeaza stimularea angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industrie alimentara, in baza unui program derulat in perioada 2018 - 2020.

angajatori sprijinSenatul a adoptat, in unanimitate, in calitate de prima Camera sesizata, o propunere legislativa care vizeaza stimularea angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industrie alimentara, in baza unui program derulat in perioada 2018 - 2020.


Propunerea vizeaza acordarea unui sprijin financiar in vederea angajarii tinerilor cu varste de pana la 40 de ani pentru o perioada de cel putin un an. Sprijinul se acorda angajatorului pe o perioada de 12 luni.

Forma initiala a propunerii nu prevedea acordarea unui sprijin financiar lunar pentru angajatori, ci facilitati fiscale, atat pentru angajator, cat si pentru angajat.

Astfel, conform unui amendament admis in Comisia pentru Agricultura, cei care fac dovada angajarii a doi tineri vor beneficia de urmatorul sprijin lunar, pentru fiecare angajat:
* 1.000 de lei pentru angajatii cu studii superioare de specialitate in domeniul agricol, acvacultura si/ sau industrie alimentara
* 750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate, precum si cursuri de formare profesionala de scurta durata in domeniul agricol, acvacultura si/ sau industrie alimentara
* 500 de lei pentru persoanele fara studii.

Pentru ca angajatorul sa beneficieze de acest sprijin, angajatul trebuie sa nu fi beneficiat anterior de un alt sprijin la incheierea unui contract individual de munca pentru prima angajare sau sa nu fi avut incheiat un contract individual de munca, cu acelasi angajator, cu cel putin 12 luni inaintea angajarii prin acest program.

De asemenea, angajatorii au obligatia de a incheia contracte de munca, cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata, conform Codului muncii.

In expunerea de motive searata ca Romania este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat potential agricol, dar se confrunta cu un randament scazut al productiei agricole, inclusiv ca urmare a crizei fortei de munca. Potrivit Eurostat, dintre statele membre UE, Polonia are cea mai mare forta de munca angajata in sectorul agricol (1,9 milioane persoane), urmata de Romania (1,6 milioane persoane).

Cu toate acestea insa, aproximativ 85% din totalul fortei de munca din agricultura este nesalariata, lucrand pe propriile exploatatii agricole de subzistenta. Prin contrast, ponderea medie a lucratorilor nesalariati din sectorul agricol in UE este de 72%, iar in unele state chiar cu mult mai redusa (Spania - 50%, Franta - 63,1%, Germania - 55,8%). Studiile de specialitatearata faptul ca tarile cu cei mai multi lucratori salariati in agricultura sunt cele care inregistreaza si cea mai ridicata valoare adaugata bruta generata la nivel de lucrator, se arata in document.



Poti fi interesat si de