Fermierii din Harghita sunt interesati sa exporte vaci in China

Fermierii din Harghita sunt interesati sa exporte vaci in China


Fermierii harghiteni sunt interesati de programul Ministerului Agriculturii privind exportul de vaci in China, intentia fiind exprimata in cadrul unei intalniri organizate de senatorul UDMR, Tanczos Barna, anunta Agerpres.La discutie au participat presedintii asociatiilor fermierilor din judetele Harghita si Covasna, care si-au exprimat bucuria ca exportul de vaci in China va inlatura intermediarii din procesul de valorificare.

vacciFermierii harghiteni sunt interesati de programul Ministerului Agriculturii privind exportul de vaci in China, intentia fiind exprimata in cadrul unei intalniri organizate de senatorul UDMR, Tanczos Barna, anunta Agerpres.La discutie au participat presedintii asociatiilor fermierilor din judetele Harghita si Covasna, care si-au exprimat bucuria ca exportul de vaci in China va inlatura intermediarii din procesul de valorificare.

Senatorul Tanczos Barna a explicat ca partenerii chinezi sunt interesati de vacile din rasele Baltata Romaneasca si Baltata tip Simmental, preturile urmand sa fie de 1500-2000 Euro pentru o junincile gestante si taurii de reproductie.

Romania are o sansa uriasa de a deveni a 4-a tara a Uniunii Europene care exporta animale vii in China. Este rodul unei proceduri lungi, care a inceput in 2011 si a fost dus mai departe de actuala conducere a Ministerului. (...) Exportatorul ar trebui sa fie Asociatia crescatorilor de Baltata din Romania. Este o initiativa extraordinara pentru ca, fara intermediari, fara samsari, fara smecheri, va trebui sa ajunga vacile fermierilor sa fie exportate in China, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos a declarat ca piata chineza are un potential extraordinar de absorbtie dar, in prezent Romania ar putea sa livreze anual 50.000 de capete de Baltata Romaneasca sau Baltata tip Simmental. In ceea ce priveste judetul Harghita, capacitatea de export ar putea creste la 2000-2500 de animale.

Ma bucur ca au venit foarte multi (nr: fermieri). Am invitat presedintii de asociatii comunale pentru ca prin ei putem ajunge mult mai usor la fermieri, ei le pot explica cat de important este certificatul de origine si controlul oficial al productiei, a mai adaugat Tanczos Barna, care a tinut sa sublinieze ca saptamana viitoare urmeaza sa soseasca in Romania, la invitatia Ministerului Agriculturii, o delegatie din Republica Chineza.



Poti fi interesat si de