Chinezii vor sa cumpere vaci si carne de porc din Romania

Chinezii vor sa cumpere vaci si carne de porc din Romania


In perioada 22 31 iulie, expertii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se vor intalni cu reprezentanti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Chineza (AQSIQ).

vacutacucerceiIn perioada 22 31 iulie, expertii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se vor intalni cu reprezentanti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Chineza (AQSIQ).
In Romania vor sosi doua delegatii ale AQSIQ, una dintre acestea pentru o documentare cu privire la posibilitatile de export de bovine vii pentru reproductie si productie de lapte si cealalta pentru verificarea unor unitati de procesare a carnii de porc si a produselor din carne de porc, tot in vederea exportului acestor produse pe piata chineza. Pe agenda intalnirilor vor figura discutii intre cele doua parti cu privire la legislatia in domeniu, modul de prevenire al bolilor, modul de verificare in laboratoare si cel de emitere al certificatelor sanitare veterinare.

De asemenea, reprezentantii AQSIQ vor vizita Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene si laboratoarele oficiale din cadrul acestora, ferme de bovine si porcine, precum si unitati de abatorizare, de productie si procesare a carnii de porc. Aceste vizite oficiale sunt o continuare a demersurilor ANSVSA, initiate de mai mult timp, cu scopul de a intari cooperarea intre cele doua tari in domeniul comertului cu animale vii si produse de origine animala.

In acest sens, ANSVSA prin specialistii sai, a stabilit un dialog direct cu AQSIQ pentru a facilita relansarea exporturilor romanesti de animale vii si produse alimentare pe piata chineza si pentru a veni in sprijinul unui numar important de fermieri si producatori romani de alimente de origine animala, care sunt interesati sa exporte in aceasta tara. Avantajele tarii noastre, in ceea ce priveste exportul de bovine, constau in aceea ca in Romania nu a evoluat si nu evolueaza encefalopatia spongiforma bovina (boala vacii nebune) si in faptul ca in China nu exista rase de bovine producatoare atat de lapte cat si de carne.

Primul pas a fost realizat prin aprobarea importului de material seminal bovin din Romania, la sfarsitul lunii decembrie a anului 2012, urmat de aprobarea importurilor de piei brute si de lana, in urma transmiterii de ANSVSA catre AQSIQ a modelelor de certificate sanitare veterinare pentru export in Republica Populara Chineza.



Poti fi interesat si de