Crescatorii de porci asteapta in septembrie o misiune din partea FVO

Crescatorii de porci asteapta in septembrie o misiune din partea FVO


O misiune de evaluare a FVO (Food and Veterinary Office) va fi prezenta in Romania in luna septembrie, scopul vizitei fiind evaluarea respectarii biosecuritatii si trasabilitatii in sectorul cresterii porcinelor. In functie de rezultatele acesteia, Comisia Europeana ar putea sa ia o decizie referitor la interdictia impusa Romaniei in ce priveste comertul intracomunitar si exportul de porci vii si carne de porc.

porciiO misiune de evaluare a FVO (Food and Veterinary Office) va fi prezenta in Romania in luna septembrie, scopul vizitei fiind evaluarea respectarii biosecuritatii si trasabilitatii in sectorul cresterii porcinelor. In functie de rezultatele acesteia, Comisia Europeana ar putea sa ia o decizie referitor la interdictia impusa Romaniei in ce priveste comertul intracomunitar si exportul de porci vii si carne de porc.
Ridicarea interdictiei ar fi o etapa fireasca dupa aprobarea in 2012 de catre Comisia Europeana a sistemului canalizat de producere a carnii de porc in Romania, destinata punerii pe piata Uniunii Europene, spune Tudor Stanca,director executiv al Asocia?iei Produc?torilor de Carne de Porc din Romnia. Autoritatile sanitar-veterinare incearca de mai multa vreme sa rezolve aceasta situatie. Astfel, in luna iunie, o delegatie a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a avut la Bruxelles, o intrevedere de lucru cu Ladislau Miko, directorul General Adjunct al Directiei Generale pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene, tema intalnirii vizand tocmai aceste restrictii.

Propunerea reprezentantilor Romaniei a fost organizarea, in cel mai scurt timp, a unei intalniri care sa reuneasca reprezentantii ANSVSA, ai DG-SANCO si ai industriei de profil din tara noastra pentru a analiza situatia existenta si pentru a stabili de comun acord un plan de actiuni, care sa conduca la o misiune FVO de evaluare favorabila, in luna septembrie. Obiectivul urmarit de Romania si agreat de cele doua institutii este ridicarea, incepand cu anul 2014, a restrictiilor impuse de Uniunea Europeana pentru intreg teritoriul tarii, ceea ce va deschide perspective producatorilor romani din industria cresterii porcului de a participa, nerestrictionat, la comertul intracomunitar, preciza intr-un comunicat la acel moment ANSVSA.



Poti fi interesat si de