Peste 3.700 tone de peste capturate din bazinele Deltei Dunarii

Peste 3.700 tone de peste capturate din bazinele Deltei Dunarii


Captura de peste din bazinele acvatice naturale acvatice situate in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii /RBDD/ a fost, in 2012, de 3.733,7 tone, din care cea mai mare parte a fost utilizata in scop comercial, potrivit datelor publicate de catre specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare 'Delta Dunarii' /INCDDD/ Tulcea intr-un Raport de specialitate. Conform Raportului privind starea mediului in RBDD pe anul 2012 pentru gestionarea durabila a resurselor acvatice vii din perimetrul rezervatiei, specialistii INCDDD Tulcea au estimat captura durabila admisibila din bazinele acvatice naturale situate in perimetrul rezervatiei, domeniul public de interes national, pentru anul 2012, la 3733,4 tone, din care peste 2.000 de tone au fost destinate valorificarii in scop comercial, o mie de tone acordate populatiei, iar captura de peste acordata pescuitului sportiv s-a situat la 700 de tone.

deltadunariiCaptura de peste din bazinele acvatice naturale acvatice situate in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii /RBDD/ a fost, in 2012, de 3.733,7 tone, din care cea mai mare parte a fost utilizata in scop comercial, potrivit datelor publicate de catre specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare 'Delta Dunarii' /INCDDD/ Tulcea intr-un Raport de specialitate. Conform Raportului privind starea mediului in RBDD pe anul 2012 pentru gestionarea durabila a resurselor acvatice vii din perimetrul rezervatiei, specialistii INCDDD Tulcea au estimat captura durabila admisibila din bazinele acvatice naturale situate in perimetrul rezervatiei, domeniul public de interes national, pentru anul 2012, la 3733,4 tone, din care peste 2.000 de tone au fost destinate valorificarii in scop comercial, o mie de tone acordate populatiei, iar captura de peste acordata pescuitului sportiv s-a situat la 700 de tone.

In ceea ce priveste autorizatiile de pescuit, anul trecut, au fost acordate 1.142 astfel de documente pescarilor individuali, inclusiv unei societati comerciale care detine contract de concesiune privind valorificarea resurselor piscicole din zonele Brat Chilia km 40-0 si Complex Matita-Merhei.

Potrivit Agerpres, cotele de captura au fost stabilite pe zone de valorificare si pe specii in baza studiului de evaluare a potentialului piscicol (cota de captura durabila admisibila). Astfel, in cursul anului trecut, s-au capturat 2.226,5 tone fata de 2.033,4 tone (cota de captura plafon alocata), in proportie de 109,5%, din care speciile preponderente au fost: caras (879,3 tone), platica (223,3 tone), babusca (154,9 tone), somn (86,4 tone) si salau (89,1 tone). Din categoria speciilor marine cu valoare pentru comercializare, predomina speciile: chefal, stavrid, calcan, peste marin marunt, etc. Pescarii autorizati activeaza individual, in calitate de persoane fizice autorizate, in asociatii familiale sau in organizatii/asociatii de pescari, legal constituite. Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului comercial in habitatele piscicole naturale situate in perimetrul rezervatiei, domeniul public de interes national, se atribuie de catre administratorul resursei persoanelor fizice sau juridice in conditiile prevederilor Legii 82/1993, privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.



Poti fi interesat si de