Achim Irimescu: Romania nu ar trebui sa incurajeze fermele mici in actuala forma

Achim Irimescu: Romania nu ar trebui sa incurajeze fermele mici in actuala forma


Romania nu ar trebui sa incurajeze, in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, mentinerea fermelor mici, de 1-5 hectare, in actuala forma, in conditiile in care, in prezent, doar 12.000 de ferme sunt economic viabile si produc pentru piata, considera secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

irimescuagerpresRomania nu ar trebui sa incurajeze, in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, mentinerea fermelor mici, de 1-5 hectare, in actuala forma, in conditiile in care, in prezent, doar 12.000 de ferme sunt economic viabile si produc pentru piata, considera secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

"Facem o mare greseala daca incurajam in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020 plati suplimentare pentru fermele intre 1-5 hectare, pentru ca acolo sunt 90% din beneficiari si din pacate acestea sunt ferme de subzistenta. In prezent, in Romania, sunt doar 12.000 de ferme economic viabile, care utilizeaza insa 45% din terenul arabil al tarii si produc in mod clar pentru piata. Sunt intr-adevar probleme sociale si nu putem sa omoram fermele mici, dar ar fi o greseala, in opinia noastra, sa incurajam mentinerea lor in aceasta forma. De aceea avem in noua PAC sprijin pentru tinerii fermieri si o serie de masuri ca fermele sa se dezvolte ca dimensiuni economic viabile", a declarat, joi, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de profil.

Acesta a precizat ca spera sa obtina acceptul Parlamentului European pentru acordarea de plati mai mari pentru fermele care detin intre 5 si 30 de hectare si o plata diminuata pentru fermele intre 1 si 5 hectare si peste 30 de hectare.

"Sper sa reusim sa obtinem in Consiliul Parlamentului acceptul sa acordam plati mai mari prin noua PAC pentru fermele care detin intre 5 si 30 de hectare, iar pentru cele intre 1 si 5 ha si peste 30 de hectare sa acordam o plata diminuata. O alta varianta ar fi ca plafonarea sa ramana la latitudinea statului membru cu flexibilitate in aplicare si atunci am putea face si plata distributiva si plafonarea. Sper ca la Consiliul Ministrilor Agriculturii de luni (22 septembrie n.r.) sa se revina asupra pozitiei din iunie si sa permita introducerea plafonarii", a adaugat Irimescu.
Oficialul MADR a precizat ca plata distributiva este un element nou in PAC 2014-2020 prin care se doreste introducerea unei plati suplimentare pentru ferme pana in 30 de hectare in cazul Romaniei, iar in urma discutiilor cu marii fermieri romani a reiesit ca pot fi acordate plati suplimentare de 177 de euro pentru pentru ferme pana in 30 de hectare si de 152 hectare pentru cele care depasesc aceasta suprafata. in conditiile taierii unui procent de 7,5% din platile acordate marilor fermieri. Modificarile Politicii Agricole Comune 2014-2020, implicatiile acestora in agricultura romaneasca precum si importanta absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura se afla printre subiectele analizate, joi, in cadrul evenimentului Romanian Agribusiness Conference.

De asemenea, tematica conferintei va cuprinde informatii legate de strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti pe termen mediu si lung, de evolutia preturilor terenurilor agricole si despre perspectivele de dezvoltare a zootehniei romanesti.



Poti fi interesat si de