Pro Agro si LAPAR, interesate de infiintarea unui fond mutual

Pro Agro si LAPAR, interesate de infiintarea unui fond mutual


Doua mari asociatii ale fermierilor si-au prezentat pana in prezent interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura (Pro Agro) si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a anuntat, joi, intr-o conferinta de profil, Mihaela Ciuciureanu, consilier in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). "Am reusit, pe 9 august, sa incheiem toata legislatia pe fondul mutual si, acum, Ministerul Agriculturii asteapta prezentarea dosarelor de catre fermieri pentru acreditarea fondurilor mutuale. Am avut cateva discutii cu doua mari asociatii ale fermierilor, care si-au prezentat pana in prezent interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv cu ProAgro si LAPAR, dar trebuie lamurite foarte multe aspecte de ordin financiar si ca model de organizare", a spus consilierul MADR.

proagrooooooooooDoua mari asociatii ale fermierilor si-au prezentat pana in prezent interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura (Pro Agro) si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a anuntat, joi, intr-o conferinta de profil, Mihaela Ciuciureanu, consilier in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). "Am reusit, pe 9 august, sa incheiem toata legislatia pe fondul mutual si, acum, Ministerul Agriculturii asteapta prezentarea dosarelor de catre fermieri pentru acreditarea fondurilor mutuale. Am avut cateva discutii cu doua mari asociatii ale fermierilor, care si-au prezentat pana in prezent interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv cu ProAgro si LAPAR, dar trebuie lamurite foarte multe aspecte de ordin financiar si ca model de organizare", a spus consilierul MADR.

Potrivit sursei citate, pentru a fi acreditat, acest fond mutual trebuie sa aiba o capacitate tehnica, una economica si sa prezinte un plan de afaceri pe trei ani.
"Cine va prezenta dosarul initial, acea asociatie, trebuie sa reprezinte cel putin 30% din suprafata arabila a tarii si, daca aplicam formula, ar trebui sa existe maximum trei fonduri mutuale in Romania. Noi, ca minister, agream si vrem sa fie doar unul, pentru a avea o putere financiara mare. De asemenea, trebuie sa reprezinte toate sectoarele agricole si sa aiba reprezentare in toate judetele. Ne vom indrepta atentia ca acest fond sa aiba opt centre regionale, iar puterea financiara a acestuia va fi reflectata in asigurarea pe care o vor avea fermierii", a spus Mihaela Ciuciureanu.
Pentru constituirea acestui fond mutual, fermierii vor trebui sa vina cu o contributie de 35%, iar contributia publica va fi de 65%, din care 75% reprezinta fonduri europene, iar 25% fonduri din bugetul national.

"Va fi o contributie comuna obligatorie si, ulterior, consiliul director al fondului va decide cate sectiuni de specialitate vor exista. Se pare ca intentiile fermierilor sunt de a se infiinta o sectie separata pentru seceta, dar acest lucru depinde de caietul economic prezentat Ministerului Agriculturii in momentul in care se solicita acreditarea. Estimam ca, pana la sfarsitul anului, unul din dosare, fie al LAPAR sau al federatiei Pro Agro, va fi acreditat, in functie si de strategia de business si de puterea economica. Sper ca si ministerul sa aiba o strategie de marketing si de promovare a acestui fond mutual pentru ca, prin crearea sa, riscul in agricultura va fi diminuat foarte mult. Nu stiu daca se va ajunge la risc zero in agricultura, dar este important faptul ca este sustinut din fondurile europene intr-un procent foarte mare, inclusiv cheltuielile de functionare si de constituire, timp de trei ani, iar cheltuielile cu dobanzile bancare sunt decontate tot din fonduri europene", a spus Ciuciureanu.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii Achim Irimescu, fondul mutual ii va forta pe fermieri sa se asocieze pentru ca altfel risca sa nu mai primeasca 80% din fondurile nationale.
"In opinia mea, fondul mutual ii va forta pe fermieri sa se asocieze, pentru ca vor pune banii in acest fond si, vrand nevrand, vor fi unul langa celalalt. Toti producatorii vor fi fortati sa se asocieze pentru ca, altfel, nu vor primi toti banii din subventia nationala, pe cea europeana nu putem interveni, dar pe cea nationala da. Un fermier risca sa piarda 80% daca nu se inscrie in acest fond mutual. Capitalul constituit de ei va conduce la acumularea unui capital foarte important si, astfel, vor fi parteneri seriosi pentru orice banca si vor fi despagubiti pe pierderi care, actualmente, nu sunt asigurate de firmele de asigurari. Eu sunt convins ca acest fond reprezinta nu numai un instrument exceptional de gestiune a riscurilor, dar va contribui si la comasarea terenurilor si asocierea producatorilor", a subliniat Achim Irimescu.



Poti fi interesat si de