ANSVSA: Romania si-a indeplinit obligatiile pentru reluarea exporturilor de ovine in Turcia

ANSVSA: Romania si-a indeplinit obligatiile pentru reluarea exporturilor de ovine in Turcia


Romania si-a indeplinit obligatiile pentru a putea relua exporturile de ovine in Turcia, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), remis de Agerpres. In anul 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din Romania de ovine si produse de la acestea.

oiiiiiiRomania si-a indeplinit obligatiile pentru a putea relua exporturile de ovine in Turcia, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), remis de Agerpres. In anul 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din Romania de ovine si produse de la acestea.

Conditia solicitata de catre partea turca a fost aceea ca tara noastra sa primeasca o confirmare oficiala din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind absenta scrapiei in anumite zone (judete) ale Romaniei.

Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat in 16 octombrie 2013, Romania are declarate zone libere de scrapie pentru 19 judete - Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si municipiul Bucuresti. Scrapia este o boala neurodegenerativa naturala, transmisibila a ovinelor si caprinelor, produsa de un agent transmisibil nonconventional, care nu afecteaza omul.

Evaluarea OIE a demonstrat ca masurile de gestionare a riscurilor sunt aplicate in mod corespunzator de catre ANSVSA, iar reglementarile nationale ale Romaniei sunt in deplina conformitate cu standardele internationale OIE. ANSVSA a inceput demersurile oficiale catre Ambasada Republicii Turcia in Romania, Ambasada Romaniei in Republica Turca si serviciile veterinare din Turcia, prin care informeaza despre noul statut al Romaniei, confirmat de catre OIE si solicita inceperea procedurilor pentrudemararea exporturilor de ovine si produse de la acestea, incepand cu data de 15 noiembrie.



Poti fi interesat si de