Romania s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni

Romania s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni


Romania s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni pentru ca aceasta este o afacere care aduce incasari peste 10 ani, iar pretul la care proprietarii spera sa vanda kilogramul de caviar sunt mai mari decat pe piata internationala, a declarat Gheorghe Stefan, presedintele Patronatului Pestelui din Romania.

sturion22Romania s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni pentru ca aceasta este o afacere care aduce incasari peste 10 ani, iar pretul la care proprietarii spera sa vanda kilogramul de caviar sunt mai mari decat pe piata internationala, a declarat Gheorghe Stefan, presedintele Patronatului Pestelui din Romania.
'Fermele care au investit in sturioni trebuie sa fie foarte atente pentru ca ei cresc un peste care iti da produsul dupa 10 ani. 10 ani sa ai un business in care dai furaje, platesti salarii si toate costurile si nu ai nimic...De asta toate fermele din Vestul Europei pe care eu le-am vazut erau proprietatea bancilor pentru ca toti proprietarii au dat faliment. Nu au rezistat cei 10 ani sa obtina prima productie si astfel bancile nu au avut incotro si s-au ales cu fermele de sturioni', a spus Gheorghe Stefan, intr-un seminar organizat in cadrul targului CARNEXPO 2013.

Acesta a precizat ca in ultimii 6 ani s-au depus mult mai multe proiecte de infiintare de ferme de sturioni decat exista in toata Europa de Vest.

'Aici trag un semnal de alarma. Eu in ultimii 15 ani am participat la toate targurile de produse din peste, si la Boston in America si la Bruxelles. Daca acum 10-15 ani era doi mari si lati dealeri de caviar, in ultimii 3 ani au aparut cel putin 10 din care 8 sunt chinezi si ma uitam pe studiile de fezabilitate ale proiectelor depuse de crescatorii de sturioni pentru infiintare de ferme in Romania. Ei si-au trecut in planul financiar ca vor vinde caviarul la ferma cu 1000 de euro. S-o creada ei! Chinezii vand la targuri cu 150-200 de euro kg de caviar. E clar ca vor fi falimente pe capete. Este foarte necesar ca noi sa ne unim, sa informam foarte bine pe fiecare fermier si fiecare procesator sa stim ce avem de facut, sa nu ne dezvoltam haotic', a mai spus Gheorghe Stefan.

Revista de specialitate Industria carnii.ro organizeaza Targul International CARNEXPO 2013 in perioada 23 - 26 octombrie, in incinta complexului expozitional EXPOROM.

CARNEXPO 2013 - cel mai mare targ din sud-estul Europei specializat pe industria carnii si domeniile conexe acesteia - a reunit sub acelasi pavilion atat companii de prestigiu la nivel international, cat si principalii jucatori din industria carnii din Romania.



Poti fi interesat si de