Fermierii ar putea primi garantii pentru proiectele cu finantare nerambursabila

Fermierii ar putea primi garantii pentru proiectele cu finantare nerambursabila


Fermierii romani ar putea beneficia de garantii de la stat pentru proiectele cu finantare nerambursabila din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si Programul Operational pentru Pescuit (POP) pana in limita a 80% din valoarea finantarii, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Agriculturii. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 20/ 2013 referitoare la reglementarea unor masuri necesare derularii proiectelor cu finantare nerambursabila din PNDR si POP prevede posibilitatea ca o parte a garantiilor solicitate beneficiarilor Fondului European Agricol (FEADR), de catre Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, sa fie acordate de catre fondurile de garantare nationale.

fermierifinFermierii romani ar putea beneficia de garantii de la stat pentru proiectele cu finantare nerambursabila din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si Programul Operational pentru Pescuit (POP) pana in limita a 80% din valoarea finantarii, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Agriculturii. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 20/ 2013 referitoare la reglementarea unor masuri necesare derularii proiectelor cu finantare nerambursabila din PNDR si POP prevede posibilitatea ca o parte a garantiilor solicitate beneficiarilor Fondului European Agricol (FEADR), de catre Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, sa fie acordate de catre fondurile de garantare nationale.

'Proiectul este unul extrem de important pentru beneficiarii fondurilor europene din agricultura deoarece acest proiect rezolva probeleme stringente legate de scrisorile de garantie in sensul ca le permite acestora ca o parte din garantiile solicitate sa fie acordate de catre fondurilor de garantare nationale. Instrumentul financiar de garantare creat este similar cu cel creat prin alte acte normative in vigoare, din fondurile nationale, respectiv Legea nr.218/ 2005, OUG nr.78/ 2009 si Legea 329/ 2009 insa aceste activitati nu au fost neacoperite pana in prezent de schemele nationale de garantare', a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sumele alocate garantiilor se stabilesc prin conventii incheiate intre MADR si fondurile de garantare, cu respectarea prevederilor legale in vigoare din domeniul achizitiilor publice.
Finantarile aprobate de institutiile de finantare care pot fi garantate de fondurile de garantare vor fi acordate pentru emiterea scrisorilor de garantie bancara necesare beneficiarilor pentru incasarea avansului si pentru creditele de investitii necesare pentru realizarea obiectivelor de investitii cofinantare din FEADR.

Potrivit MADR, vor putea primi garantii beneficiarii privati ai masurilor 121 'Modernizarea exploatatiilor agricole', 123 'Cresterea valorii adaugate a produselor agricole forestiere', 312 'Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi' si 313 'incurajarea activitatilor turistice' din PNDR. Garantiile acopera maximum 80% din valoarea finantarii acordate de catre institutiile finantatoare, iar diferenta pana la valoarea acesteia se asigura de catre beneficiarul garantat cu garantii proprii. Secretarul de Stat in Ministerul Agriculturii (MADR), Valentin Soneriu, a sustinut aceste proiect in plenul Camerei Deputatilor.



Poti fi interesat si de