Peste 520 de milioane de lei pentru producatorii agricoli

Peste 520 de milioane de lei pentru producatorii agricoli


Ajutoarele de stat alocate producatorilor agricoli se ridica la 520,4 milioane de lei, in 2014, peste 90% din aceasta suma reprezentand alocarile pentru motorina utilizata in agricultura, potrivit un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Ajutorul de stat alocat pentru motorina utilizata in agricultura, sub forma de rambursare, va fi in suma de 473,03 milioane de lei, cel din sectorul cresterii animalelor, dar pentru acoperirea costurilor legate de intocmirea si mentinerea registrului genealogic si determinarea calitatii genetice a raselor de animale, de 15 milioane de lei, iar pentru acoperirea costurilor legate de mutarea cadavrelor de animale, aferente anului 2013, de 1,45 milioane de lei.

agricultura3Ajutoarele de stat alocate producatorilor agricoli se ridica la 520,4 milioane de lei, in 2014, peste 90% din aceasta suma reprezentand alocarile pentru motorina utilizata in agricultura, potrivit un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Ajutorul de stat alocat pentru motorina utilizata in agricultura, sub forma de rambursare, va fi in suma de 473,03 milioane de lei, cel din sectorul cresterii animalelor, dar pentru acoperirea costurilor legate de intocmirea si mentinerea registrului genealogic si determinarea calitatii genetice a raselor de animale, de 15 milioane de lei, iar pentru acoperirea costurilor legate de mutarea cadavrelor de animale, aferente anului 2013, de 1,45 milioane de lei.


De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede o suma de 31 de milioane de lei pentru plata primelor de asigurare, pe anul 2013, dar si pentru incurajarea producatorilor agricoli sa-si asigure culturile agricole, animalele, pasarile si familiile de albine. Proiectul reglementeaza si durata de aplicare a schemelor de ajutor de stat, care se va prelungi pana la 30 iunie 2014.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, una dintre noutatile incluse in bugetul MADR pe 2014 se refera la mentinerea schemei de subventionare pentru motorina utilizata in agricultura, suma de 473 milioane de lei fiind alocata pentru primele trei trimestre. "Elementele de noutate in 2014 sunt legate de faptul ca mentinem schema de subventionare pentru motorina utilizata in agricultura. Avem o suma 473 de milioane de lei alocata pentru primele trei trimestre din 2014, iar la rectificare vor primi si banii pentru ultimul trimestru. (...)", a precizat vineri ministrul Agriculturii, la prezentarea bugetului pe 2014 in Comisiile reunite la subliniat seful MADR.

Proiectul bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2014 are prevazuta o suma totala de 19,41 miliarde lei, in crestere cu 7,8% fata de 2013, respectiv 2,94% din PIB. Circa 5,887 miliarde de lei provin de la bugetul de stat, iar 7,2 miliarde de lei din contributia nerambursabila a UE. Ajutoarele totale acordate producatorilor agricoli din fonduri nationale sunt in suma de 2,36 miliarde de lei, din care pentru subventii sunt alocate 1,52 miliarde lei, platile pe vegetal 663 milioane lei, renta viagera agricola - 69 milioane lei. Cheltuielile destinate cofinantarii fondurilor externe nerambursabile depasesc 2,6 miliarde de lei in bugetul pe 2014.



Poti fi interesat si de