CE propune norme in privinta clonarii animalelor

CE propune norme in privinta clonarii animalelor


Comisia Europeana a adoptat trei proiecte legislative privind clonarea animalelor si alimentele noi care vor oferi securitate juridica in acest domeniu. Doua propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisa. Propunerile in cauza doresc sa abordeze bunastarea animalelor si alte preocupari etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuieste regulamentul existent privind alimentele noi in sensul imbunatatirii accesului alimentelor noi si inovatoare pe piata UE, mentinand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie a consumatorilor.

clonatComisia Europeana a adoptat trei proiecte legislative privind clonarea animalelor si alimentele noi care vor oferi securitate juridica in acest domeniu. Doua propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisa. Propunerile in cauza doresc sa abordeze bunastarea animalelor si alte preocupari etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuieste regulamentul existent privind alimentele noi in sensul imbunatatirii accesului alimentelor noi si inovatoare pe piata UE, mentinand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie a consumatorilor.

Initiativele de astazi privind clonarea animalelor ofera un raspuns realist si viabil la preocuparile legate de bunastarea animalelor, precum si la perceptia consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificarile reglementarilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o larga gama de produse alimentare si va crea un mediu favorabil pentru industria alimentara europeana., a declarat Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sanatatea.

Nu se va practica clonarea in scopuri agricole in UE si nicio astfel de clona nu va fi importata atata timp cat exista preocupari legate de bunastarea animalelor. Primul proiect de directiva prevede instituirea unei interdictii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de ferma, precum si privind introducerea pe pia?a de animale vii clonate si de embrioni clonati. Al doilea proiect de directiva garanteaza ca produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piata UE. Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisa in scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare si a speciilor pe cale de disparitie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice si dispozitive medicale, in cazul in care utilizarea acestei tehnici poate fi justificata.



Poti fi interesat si de