Fermierii trebuie sa asigure animalelor confort in conditii de iarna severa

Fermierii trebuie sa asigure animalelor confort in conditii de iarna severa


Crescatorii de animale trebuie sa le asigure acestora adapost corespunzator, apa si hrana suficiente, potrivit recomandarilor transmise de ANSVSA pentru perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada prin intermediul unui comunicat de presa.

iarnaCrescatorii de animale trebuie sa le asigure acestora adapost corespunzator, apa si hrana suficiente, potrivit recomandarilor transmise de ANSVSA pentru perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada prin intermediul unui comunicat de presa.
In plus, proprietarii trebuie sa verifice buna functionare a echipamentelor de adaparesi de furajare, darsi disponibilitatea echipamentelor de rezerva, in principal a generatoarelor de energie electrica. 'La orice modificare a starii de sanatate sau de bunastare a animalelor precumsi la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obliga?ia ca, pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva', se precizeaza in comunicatul ANSVSA.

Institutia recomandasi de?inatorilor de animale de companie, care sunt tinute afara, sa le asigure o sursa de apa potabila, precum si un adapost corespunzator.Pentru transportatorii de animale vii, ANSVSA recomanda sistarea livrarilor in conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada, exceptand cazurile in care este neaparat necesar. 'Transportatorii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile. Inainte de a pleca la drum, se verifica daca exista conditii adecvate de microclimat in mijlocul de transpor si daca acestea sunt asigurate pe intreaga durata a transportului', se mai arata in comunicat.

In plus, la temperaturi scazute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport trebuie redusa cu cel pu?in 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata, iar pentru calatorii de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de comfort termic in compartimentul animalelor. 'Precizam ca porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scazute. In cazul in care, in timpul calatoriei, temperatura ambientala coboara sub 0 C, este obligatoriu ca mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute cu condi?ia ca in mijlocul de transport sa nu existe curenti de aer rece. Ovinele si caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scazute. Ecvinele pot fi transportate si in situatia in care temperatura ambientala coboara sub20 C cu conditia ca mijloacele de transport sa fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atentie deosebita se acorda si vitezei de transport, numarului de opriri precum si varstei animalelor transportate', se subliniaza in comunicatul ANSVSA.

Mai mult, institutia sustine ca sistemul de ventilatie trebuie sa asigure distributia uniforma a aerului, iar autonomia lui trebuie sa fie de cel putin 4 ore, independent de functionarea motorului autovehiculului.
Pentru organizatorii targurilor in care se comercializeaza animale vii, ANSVSA recomanda ca 'padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara animalelor cazatesi trebuie sa fi prevazute cu zone de adapostire umbrite'.

In scopul protejarii animalelor, conducerea Autoritatii a dispus DSVSA judetene sa intreprinda demersurile necesare pentru informarea fermierilor, unitatilor administrative locale, transportatorilor si altor detinatori de animale, cu privire la masurile specifice pentru asigurarea bunastarii animalelor in perioadele de iarna in care se inregistreaza conditii meteorologice severesi la responsabilitatile legale care le revin.

In plus, la recomandarea ANSVSA, consiliile locale trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere. 'Conform prevederilor legale, consiliile locale au obligatia ca, in adaposturile animalelor fara adapost, sa asigure respectarea normelor de protectie a acestora, respectiv: cazare, transportu lsi ingrijirea corespunzatoare a acestora', se mai arata in comunicatul ANSVSA



Poti fi interesat si de