Reglementari privind exportul de ovine in Turcia

Reglementari privind exportul de ovine in Turcia


Vineri, 31.01.2014, a avut loc la Ankara intalnirea de lucru intre delegatia Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de Presedintele - Secretar de Stat, Vladimir Manastireanu si Autoritatea Veterinara Centrala din Turcia, in vederea deschiderii exportului de ovine vii si carne provenita de la acestea, precum si reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii si carne de ovine.

2oiteVineri, 31.01.2014, a avut loc la Ankara intalnirea de lucru intre delegatia Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de Presedintele - Secretar de Stat, Vladimir Manastireanu si Autoritatea Veterinara Centrala din Turcia, in vederea deschiderii exportului de ovine vii si carne provenita de la acestea, precum si reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii si carne de ovine.
Intalnirea a avut loc la invitatia domnului Erol Ifran, seful Autoritatii Veterinare Centrale din Turcia.Partea turca a salutat masurile intreprinse de ANSVSA in vederea recunoasterii de catre OIE a celor 19 judete libere de scrapie (boala a ovinelor).

Dialogul permanent intre cele doua autoritati privind exporturile si tranzitul de ovine vii si carne provenita de la acestea a fost intensificat in cursul anului 2013, problematica fiind abordata si in cadrul discutiilor oficiale dintre cei doi Prim-Ministri conducand la identificarea de solutii conforme cu codul OIE si reglementarile Uniunii Europene adoptate si de Turcia.

A fost subliniat faptul ca Turcia intotdeauna a acordat o atentie speciala relatiilor bilaterale cu Romania, si solutionarii acestei problematici in conformitate cu prevederile codului OIE si legislatiei Uniunii Europene.

Partea turca a precizat ca nu au fost impuse bariere artificiale impotriva exporturilor romanesti de carne si animale vii din speciile bovine si ovine, urmarind doar respectarea normelor si reglementarilor OIE si UE din domeniu, iar evolutiile recente din Romania, tara considerata ca foarte importanta pentru relatiile bilaterale, ii determina sa gaseasca solutiile convenabile ambelor parti pentru liberalizarea treptata a comertului. Se are in vedere, pe masura schimbarii statusului Romaniei la OIE fata de bolile animalelor, stabilirea conditiilor sanitare veterinare de export si a procedurilor pentru fiecare specie in parte.

1. Exportul de ovine vii si carne de ovine in Turcia

- ovinele vii se pot exporta din cele 19 judete libere de scrapie, dupa ce o delegatie de experti veterinari din Turcia va vizita Romania pentru a evalua si agrea fermele de carantina. Procedura agrearii este aplicabila de Turcia in cazul tuturor partenerilor externi.
- fiecare transport trebuie insotit de un certificat veterinar de sanatate, conform modelelor agreate de ambele parti in cursul intalnirii din 31.01.2014. Un exemplar original al modelului de certificat semnat de ambele parti a fost preluat de delegatia romana, celalalt exemplar original a ramas la autoritatile veterinare turce.
- in ceea ce priveste carnea de ovine, Turcia nu importa avand un excedent de animale destinate sacrificarii (35 milioane capete)

2. Tranzitul de ovine vii si carne de ovine

- ovinele vii provenite din cele 19 judete libere de scrapie si fermele de carantina agreate pot tranzita Turcia fara restrictii. Autoritatile veterinare turce urmand a propune punctul de stationare obligatorie al camioanelor cu animale vii. Ca regula, sunt folosite facilitatile de stationare pentru camioane aflate in judetul Mersin.
- tranzitul cu carcase de ovine provenite de la oi cu orginea din cele 19 judete libere de scrapie se poate derula fara restrictii, cu respectarea legislatiei Uniunii Europene
- tranzitul cu carne de ovine provenita de la animale cu originea in alte judete decat cele libere de scrapie se poate efectua numai daca carnea a fost transata si indepartat tot materialul cu risc specificat, conform reglementarilor OIE si UE.
- in cazul in care animalele vii si carnea, urmeaza sa tranziteze Irakul, este obligatoriu prezentarea la intrarea in Turcia a unui document de acceptare a tranzitului eliberat de autoritatile irakiene. In lipsa acestui document nu se va permite intrarea in Turcia.

In ceea ce priveste exportul de bovine vii si carne de bovine, s-a convenit ca discutiile vor avea loc dupa publicarea in Jurnalul Oficial al OIE a statusului de tara pentru Romania. Delegatia romana a informat ca cel mai probabil acest lucru se va intampla la sfarsitul lunii mai 2014.

De asemenea, delegatia romana a adresat invitatia omologilor turci de a face o vizita in Romania pentru vedea modul cum este organizat si functioneaza sistemul veterinar din Romania.



Poti fi interesat si de