Discutii cu Rusia in privinta interzicerii carnii de porc din UE

Discutii cu Rusia in privinta interzicerii carnii de porc din UE


Discutiile cu Federatia Rusa privind interzicerea carnii de porc din Uniunea Europeana continua, a declarat purtatorul de cuvant Frederic Vincent, in conferinta de presa cotidiana a Comisiei Europene.

pppDiscutiile cu Federatia Rusa privind interzicerea carnii de porc din Uniunea Europeana continua, a declarat purtatorul de cuvant Frederic Vincent, in conferinta de presa cotidiana a Comisiei Europene.
Potrivit acestuia, comisarul pentru sanatate, Tonio Borg, a cerut sa se intalneasca cu ministrul rus al agriculturii, pentru a se gasi un raspuns cat mai rapid care sa solutioneze aceasta problema ce poate afecta piata UE, a declarat purtatorul sau de cuvant, Frederic Vincent.

Comisia Europeana a adoptat rapid masuri de protectie interimare in Lituania, dupa ce doua cazuri de pesta porcina africana a fost confirmata la porcii mistreti. Pe baza acestei decizii, autoritatile lituaniene au aplicat imediat toate restrictiile impuse de legislatia Uniunii Europene.

Astfel, o echipa de experti veterinari ai Comisiei s-a deplasat in zona, pentru a asista si consilia autoritatile lituaniene. Acestei echipe li s-au alaturat experti din Rusia si Belarus de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor. Potrivit primelor estimari, se pare ca virusul din Lituania ar proveni din tari vecine, non-UE.

In acelasi timp, Comisia a fost in contact permanent, in ultimele zile, cu autoritatile ruse, pentru a aplica masurile de "regionalizare" in conformitate cu normele Organizatiei Mondiale a Comertului si Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor.

"As dori sa subliniez faptul ca masurile luate din partea UE corespund standardelor internationale. Am facut din nou apel la autoritatile ruse sa ia in considerare toate dovezile care le sunt prezentate, inclusiv rezultatele cu privire la inspectiile la fata locului. Voi retrimite azi propunerea noastra privind regionalizarea. Regret sincer ca partenerii nostri rusi vor sa interzica in mod efectiv exporturile chiar din statele membre ale UE, care in mod clar nu sunt afectate de incident. Comisia reaminteste ca, avand in vedere asigurarile oferite, o astfel de interdictie este disproportionata", se apreciaza in declaratia comisarului european pentru sanatate, Tonio Borg, citata de purtatorul de cuvant. Acesta si-a exprimat speranta ca va fi gasita o solutie rezonabila, care sa fie si in beneficiul agriculturii europene, astfel incat problema sa fie rezolvata.

Frederic Vincent a evidentiat ca Rusia absoarbe un sfert din exporturile UE de produse din carne de porc, in primul rand din Olanda, Germania si Danemarca, pentru o valoare totala anuala de 1,4 miliarde de euro.

Rusia ar putea impune o limita temporara pentru importurile de carne de porc din Uniunea Europeana din cauza unui focar de pesta porcina africana in Lituania, a anuntat un reprezentant al Serviciului de Supraveghere Fitosanitara (SSF) din Rusia. Moscova a inceput sa blocheze deja de miercuri seara astfel de marfuri.




Poti fi interesat si de