Turcia este cea mai buna piata pentru crescatorii de oi

Turcia este cea mai buna piata pentru crescatorii de oi


Turcia este cea mai buna piata pentru crescatorii de ovine din Romania din punct de vedere al pretului, afirma Nicola Cioranu, presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Romovis. In 2011, anul in care Turcia a blocat importurile de ovine si carne de oaie din Romania, dar si tranzitul prin aceasta tara catre statele arabe, fermerii autohtoni primeau 11 lei pe kilogram (in viu), comparativ cu 7-8 lei, in prezent.

oiiiTurcia este cea mai buna piata pentru crescatorii de ovine din Romania din punct de vedere al pretului, afirma Nicola Cioranu, presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Romovis. In 2011, anul in care Turcia a blocat importurile de ovine si carne de oaie din Romania, dar si tranzitul prin aceasta tara catre statele arabe, fermerii autohtoni primeau 11 lei pe kilogram (in viu), comparativ cu 7-8 lei, in prezent.
In 2011, vindeam mieii la intermediari, iar acestia ajungeau in Turcia prin Bulgaria si Ungaria. Dupa blocarea importurilor, am pierdut practic un sfert din livrarile romanesti . Problema nu este sa cumpere Turcia, ci sa ne dea liber la trazitul spre ??rile arabe. Prea mult s-a taraganat aceasta situatie. Acum autoritatile vor sa dea liber la exporturile din 19 judete, este bine si asa numai sa-i dea drumul odata , spune Cioranu.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, a anuntat recent ca Romania va putea exporta in Turcia ovine vii si carne de ovine provenind din 19 judete libere de scrapie, numai dupa ce expertii turci vor evalua si agrea fermele de carantina.

Blocarea importurilor de ovine din Romania de catre turci nu a fost, insa singura lovitura pentru crescatorii locali. Cererea a scazut si din partea Italiei si a Greciei, pe fondul veniturilor in scadere ale populatiei. In aceste conditii, principala destinatie a exporturilor romanesti de ovine au fostul tarile arabe, transportul efectuandu-se pe cale aeriana sau maritima.



Poti fi interesat si de