Peste 15.000 de fermieri au primit garantii de la FGCR, in 2013

Peste 15.000 de fermieri au primit garantii de la FGCR, in 2013


Valoarea garantiilor acordate, anul trecut, de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a fost de circa 1 miliard de lei, numarul acestora ridicandu-se la 18.610. Cea mai mare parte a mers catre fermierii privati - 15.512 (in suma de 100 milioane de lei) si societatile agricole (GAL, OUAI)- 2.952.

barbuValoarea garantiilor acordate, anul trecut, de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a fost de circa 1 miliard de lei, numarul acestora ridicandu-se la 18.610. Cea mai mare parte a mers catre fermierii privati - 15.512 (in suma de 100 milioane de lei) si societatile agricole (GAL, OUAI)- 2.952.
Comparativ cu anul 2012, numarul garantiilor acordate s-a redus aproape la jumatate, valoarea acestora fiind mai mica cu circa 270 milioane de lei fata de anul anterior, potrivit datelor FGCR. Cele mai multe garantii au fost acordate pentru finantarea capitalului de lucru (productie), segment care a beneficat de peste 18.000 de garantii. La acestea s-au adaugat alte 327 de garantii pentru finantarea investitiilor, ele fiind acordate, in mare parte, beneficiarilor PNDR.

Incepand cu octombrie 2013, FGCR garanteaza si achizitia de terenuri agricole, pana in prezent fiind primite un numar de 20 de cereri.

O persoana din mediul rural poate sa cumpere pana la 1.000 ha de teren agricol, folosindu-se de garantia acordata de fond. Fermierul care reuseste sa deschida usa bancii ca sa ia un credit se va impiedica de lipsa de garantii. El poate sa apeleze la FGCR, care acopera in proportie de 50% din valoarea acestor credite, a declarat la o conferinta pe teme de agricultura Ileana Bratu, director in FGCR.

Fondul poate garanta creditele aprobate pentru finantarea capitalului de lucru necesar fermierilor si procesatorilor de produse agricole persoanelor fizice si juridice pentru realizarea productiei, precum si creditele acordate persoanelor fizice ?i juridice pentru achizi?ionarea de terenuri agricole sau creditele acordate fermierilor pentru finatarea investitiilor in domeniul agricol, altele decat cele realizate cu co-finantare europeana.Sumele de care dispune fondul pentru agricultura se ridica la 190 milioane de euro.



Poti fi interesat si de