Fermele noi de porci si pasari vor primi sprijinul pentru bunastarea animalelor

Fermele noi de porci si pasari vor primi sprijinul pentru bunastarea animalelor


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca va deschide in perioada urmatoare o noua sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Masura 215 Plati privind bunastarea animalelor (suine si pasari).

0pigmoneyMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca va deschide in perioada urmatoare o noua sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Masura 215 Plati privind bunastarea animalelor (suine si pasari).
De aceste plati compensatorii vor beneficia inclusiv fermierii care nu au reusit sa acceseze pana in present ajutorul. Potrivit informatiilor din piata, este vorba de circa 50 de ferme de crestere a porcilor si 15 de pasari.Este vorba de ferme noi, care au fost finalizate in 2013 si 2014, care nu au avut cum sa participe la sesiunile anterioare de depunere a cererilor, a declarat pentru INDUSTRIA CARNII.RO, Tudor Stanca, director executiv Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca in urma unei analize realizata impreuna cu expertii Comisiei Europene, reprezentantii institutiei au identificat posibilitatea de a permite fermierilor care nu au reusit sa acceseze ajutorul sa poata beneficia de aceste plati compensatorii. Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depasesc cerintele minime impuse pentru bunastarea animalelor (suine si pasari). In cadrul angajamentelor incheiate, beneficiarii vor trebui sa respecte si standardele de eco-conditionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole apartinnd fermei si activitatilor agricole desfasurate la nivelul fermei. Mentionam faptul ca in cadrul acestei masuri este exclus sprijinul pentru investitii.

Beneficiarii eligibili sunt exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a porcinelor si a pasarilor autorizate sanitar veterinar si exploatatiile comerciale de tip A specifice sectorului de crestere a porcinelor, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii animalelor, in conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005. Inca din Campania 2012, fermierii au avut posibilitatea accesarii acestei masuri prevazute in Axa II a PNDR 2007 2013. Plafonul alocat acestei masuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfarsitul lunii noiembrie 2013, fiind in prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse incepand cu anul 2012 si pana la sfarsitul actualei perioade de programare. In luna decembrie 2013 au fost efectuate platile pentru cererile depuse in sesiunea I pachetul a) - porcine, in valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro). In ceea ce priveste plata pentru pachetul b) - pasari, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) estimeaza ca platile se vor efectua in perioada aprilie - mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimata a acestora fiind de 80 milioane de euro.



Poti fi interesat si de