Boala vacii nebune, risc neglijabil in Romania

Boala vacii nebune, risc neglijabil in Romania


Autoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit o informare oficiala din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind statutul tarii noastre in ceea ce priveste Encefalopatia Spongiforma Bovina (boala vacii nebune), conform careia, din luna mai, Romania ar putea fi recunoscuta drept stat membru cu risc neglijabil pentru aceasta boala, informeaza ANSVSA.

boalavaciinebuneAutoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit o informare oficiala din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind statutul tarii noastre in ceea ce priveste Encefalopatia Spongiforma Bovina (boala vacii nebune), conform careia, din luna mai, Romania ar putea fi recunoscuta drept stat membru cu risc neglijabil pentru aceasta boala, informeaza ANSVSA.
In informare se precizeaza faptul ca, in urma intrunirii Comisiei Stiintifice pentru Bolile Animalelor din cadrul OIE, desfasurata in perioada 10 - 14 februarie, s-a analizat solicitarea Romaniei pentru recunoasterea statutului de tara cu risc neglijabil sau controlat pentru ESB.

Concluzia acestei Comisii Stiintifice a fost aceea ca Romania indeplineste conditiile necesare, pentru a fi recunoscuta drept stat membru cu risc neglijabil pentru ESB, in concordanta cu prevederile OIE si, ca urmare, va recomanda recunoasterea oficiala a acestui statut de catre Adunarea Generala a Delegatiilor a OIE, la cea de-a 82-a Sesiune Generala, care va avea loc in luna mai a acestui an.

"Faptul ca in Romania nu a evoluat si nu evolueaza ESB a constituit un avantaj important al tarii noastre in ceea ce priveste exportul de bovine in Republica Populara Chineza, care va fi demarat in luna aprilie a acestui an", precizeaza reprezentantii ANSVSA.

Comunicatul subliniaza ca aceasta boala nu a evoluat si nu a fost diagnosticata niciodata in Romania.Encefalopatia spongiforma bovina, specifica doar bovinelor adulte, este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune. Nu exista tratament. Boala este produsa de catre agenti neconventionali transmisibili, numiti PRIONI.
In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, toate statele membre sunt obligate sa testeze prin examene de laborator anumite categorii de bovine sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea.




Poti fi interesat si de