Crescator de pasari: Fara subventie nu ne descurcam

Crescator de pasari: Fara subventie nu ne descurcam


Avicultura se numara printre sectoarele cele mai dinamice din agricultura romaneasca in ultimul deceniu, dovada fiind si investitiile realizate in sector.

ooAvicultura se numara printre sectoarele cele mai dinamice din agricultura romaneasca in ultimul deceniu, dovada fiind si investitiile realizate in sector.
Fara subventii, insa, crescatorii de pasari n-ar putea sa reziste pe piata, pe fondul fluctatiei preturilor la cereale, dar si a concurentei importurilor, fie ca vorbim de carne sau de oua, sustin reprezentantii mai multor companii din domeniu. Chiar daca banii (n.red. banii pentru bunastare) ajung cu intarziere la crescatori, pentru acestia sprijinul este mai mult decat binevenit, in conditiile in care obtinerea de credite de la banci se face cu dificultate.

Fara subventie este foarte greu. Ce castigam vara compenseaza pierderile din timpul iernii, afirma Andrei Ruca, reprezentantul firmei Avimar Veterinar, o companie din judetul Constanta care a investit 5,8 milioane de lei, din care 3,2 milioane de lei au reprezentat fonduri europene nerambursabile, in modernizarea si extinderea fermei avicole din comuna Mihail Kogalniceanu.

Obtinerea ajutorului pentru bunastare nu este insa chiar la indemana tuturor crescatorilor, pentru ca trebuie respectate anumite cerinte impuse de UE foarte stricte.

A trebuit sa renuntam la 10% din pasari ca sa ne incadram in normele UE privind densitatea efectivelor. Ce am pierdut prin reducerea efectivelor, am primit subventii, afirma Dima Neculai, reprezentantul firmei Top Vision din judetul Constanta.

Compania a investit 9,5 milioane de lei, din care 3,3 milioane de lei au reprezentat fonduri europene nerambursabile, pentru modernizarea si extinderea fermei avicole Corbu, specializata in cresterea gainilor pentru oua de consum la standard europene.

Pentru producatorii de oua, o problema importanta, mai ales in perioada Pastelui, constituie si importurile la preturi mici din Polonia si Bulgaria.

Vin oua din Polonia si Bulgaria la preturi mici, care pe noi ne ingroapa. Nu mai vorbim de modul in care crescatorii respectivi respecta conditiile de bunastare sau de data inscrisa pe ou, afirma Valerica Marin, sef de ferma. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit organizeaza in aceasta perioada o serie de vizite exemplificative la proiectele finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).



Poti fi interesat si de