Agricultura ecologica si zootehnia, domeniile in care Romania ar putea sa se impuna pe piata UE

Agricultura ecologica si zootehnia, domeniile in care Romania ar putea sa se impuna pe piata UE


Agricultura ecologica, productia vegetala dar si zootehnia sunt domeniile in care Romania ar putea sa se impuna pe piata europeana, considera vicepremierul Daniel Constantin, ministru al agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

2oiteAgricultura ecologica, productia vegetala dar si zootehnia sunt domeniile in care Romania ar putea sa se impuna pe piata europeana, considera vicepremierul Daniel Constantin, ministru al agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Dorim ca agricultura ecologica sa devina un ambasador chiar daca nu putem vorbi de mari valori, dar putem vorbi de calitatea produselor romanesti. Daca vom stimula, asa cum incercam sa stimulam agricultura ecologica, cred ca vom avea sansa si cu celelalte produse. De asemenea, Romania va ramane o tara, un granar, si sper sa redevina un granar, cel putin pentru aceasta zona, pentru ca suntem recunoscuti cu o productie, cel putin la porumb, pe primele locuri in Europa. Avem si alte produse in care ne situam in primele 5-7 state ale UE. Cred ca in continuare productia vegetala va fi pe primul loc", a declarat ministrul agriculturii.

Potrivit Agerpres, acesta a mai mentionat si potentialul din zootehnie, nevalorificat pana in momentul de fata, in conditiile in care Romania detine 4,5 milioane hectare de pasuni. "Potentialul pe care il avem in zootehnie este extrem de important, mai ales pe vaca de lapte. Suntem tara care are cele mai mari suprafete de pasuni, cu 4,5 milioane hectare. Acest lucru inseamna un potential nevalorificat suficient in zona de zootehnie, iar fermierii primesc subventii extrem de tentate", a mai spus Constantin.

Romania s-a aflat anul trecut pe primul loc in Uniunea Europeana la suprafata cultivata cu porumb, insa a ocupat pozitia a doua in ceea ce priveste productia, din cauza unui randament net inferior fata de Franta, prima clasata.Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb a fost de 2,580 milioane de hectare in Romania, fata de 1,849 milioane de hectare in Franta, iar productia a totalizat 11,373 milioane de tone de porumb, cu 4 milioane mai putin decat cea obtinuta de francezi. Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.



Poti fi interesat si de