Franta interzice importul de porci din SUA


Franta a interzis importurile de porci vii si de subproduse porcine provenite din SUA, Canada, Japonia si Mexic pentru a evita aparitia unor focare de diaree porcina epidemica, a anuntat Ministerul Agriculturii din aceasta tara.

pig34Franta a interzis importurile de porci vii si de subproduse porcine provenite din SUA, Canada, Japonia si Mexic pentru a evita aparitia unor focare de diaree porcina epidemica, a anuntat Ministerul Agriculturii din aceasta tara.
Restrictia nu priveste, insa, importurile de carne sau de produse porcine prelucrate destinate alimentatiei umane, deoarece boala nu este transmisibila la om, iar consumul uman de produse pe baza de carne de porc nu presupune nicio problema sanitara, potrivit franceagricole.fr. Pentru a proteja septelul porcin francez, autoritatile de la Paris au decis sa claseze aceasta boala in categoria 1 din punct de vedere al riscului, ceea ce presupune o supraveghere ridicata, masuri de interzicere a importurilor si obligatia de a declara orice caz care apare pe teritoriul francez, unde boala nu s-a manifestat niciodata.

Virusul diareei epidemice porcine (PED) a ucis in jur de sapte milioane de porci tineri de cand a fost identificat prima data in Statele Unite cu aproape un an in urma. El ataca intestinul purceilor, impiedicandu-l sa absoarba lichidele si ducand la moarte prin deshidratare. Porcii adulti in mod normal supravietuiesc bolii.

Virusul se poate raspandi prin materii fecale, iar expertii din SUA spun ca si cantitati mici pot infecta un numar mare de animale - o lingura de gunoi de grajd infectat cu acest virus este suficient pentru a infecta intreaga turma de 66 de milioane de porci din SUA. Exista, de asemenea, dovezi ca furajele pot juca un rol, in special cele preparate din sange de porc. Produsele din sange, cum ar fi plasma de porc, sunt utilizate in mod obisnuit in dietele pentru purcei dup? intarcare, in intreaga lume, inclusiv in Europa.



Poti fi interesat si de