O noua conducere la APIA


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR), Daniel Constantin, l-a suspendat vineri din functie pe Gheorghe Dorel Benu, director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), se arata intr-un comunicat de presa al MADR.

apia logo1Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR), Daniel Constantin, l-a suspendat vineri din functie pe Gheorghe Dorel Benu, director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), se arata intr-un comunicat de presa al MADR.


Decizia a fost luata ca urmare a hotararii instantei judecatoresti privind arestarea la domiciliu a lui Dorel Benu si in baza prevederilor articolului 94, pct.1, lit.f din Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici.
Ministrul Agriculturii l-a desemnat in calitate de director general interimar al APIA pe Mihai Putintei, in prezent director general al Directiei Generale Buget Finante si Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Eu nu as vrea sa cred ca cei din conducerea centrala a APIA au fost implicati intr-o retea. Nu as vrea sa cred ca la varf exista cineva care sa protejeze cea mai mica frauda in gestionarea fondurilor europene, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, la expozitia Agriplanta 2014. Ministrul a adaugat ca sumele fraudate despre care se vorbeste in dosar reprezinta "doar 0,0003% din ceea s-a absorbit prin APIA in anul in 2013" si deocamdata nu poate fi vorba de returnarea acestora Comisiei Europene.

Joi dimineata, procurorii DNA Suceava au dispus retinerea lui Gheorghe Dorel Benu, director general in cadrul APIA Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de foloase necuvenite, in forma continuata si favorizarea faptuitorului.
In acelasi dosar au mai fost retinuti Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Judetean Suceava, pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, dare de mita si omisiunea sesizarii, si Neculai Toma, medic veterinar in cadrul Circumscriptiei Sanitar Veterinare Horodnic si reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale Horodnic, pentru inselaciune, in forma continuata, si tentativa la aceasta infractiune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, si instigare la fals in declaratii, in forma continuata.

Aproximativ 20 de persoane sunt suspectate in acest caz. Vineri, Tribunalul Suceava a dispus arest la domiciliu pentru 30 de zile in cazul directorului general APIA, Dorel Gheorghe Benu, dar si pentru adjunctul sefului APIA Suceava, Delia Moldoveanu.



Poti fi interesat si de